Nastanak Župe sv. Marka Evanđelista

 

Župa sv. Marka Evanđelista – Našice II

 

Blagoslov župnog dvoraPožeški biskup Antun Škvorčević 22. kolovoza 2004. godine predvodi euharistijsko slavlje u novoutemeljenoj župnoj crkvi Sv. Marka Evanđelista u Markovcu Našičkom, kada je župa započela sa svojim djelovanjem. Tada je i uveden u službu prvi župnik. Uz biskupa, suslavili su: župnik te župe - Branko Šipura, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog u Našicama - fra Ivan Mikić, kancelar Požeške biskupije - Ivica Žuljević, dekan Našičkog dekanata - Zdravko Radoš i župnik nove župe Gospe Fatimske u Našicama III. - Zdravko Arić.

U crkvi ispunjenoj vjernicima, biskupa i novog župnika pozdravili su mladi odjeveni u slovačke narodne nošnje te im predali darove. Biskup Škvorčević u uvodnoj riječi podsjetio je na svoj boravak u Markovcu Našičkom prije pet godina, kada je blagoslovio predvorje crkve i novi zvonik, te kada mu je fra Ivan Sršan - tadašnji župni vikar, spomenuo da je sve spremno za utemeljenje nove župe. Biskup je istaknuo da se ono što je tom prigodom izgledalo nemoguće, danas ostvaruje, te je izrazio radost što Isusovo spasenjsko djelo po otajstvenoj prisutnosti Isusove Crkve u novim dvjema našičkim župama postaje snažnije. Potom je fra Ivan Mikić pročitao Dekret o utemeljenju župe Sv. Marka Evanđelista, a dekan Zdravko Radoš Dekret o imenovanju Branka Šipure za njezina župnika. Nakon ispovijesti vjere koju je položio novi župnik, biskup Škvorčević je kratko predstavio Branka Šipuru, istaknuvši da on dolazi u župu kao poslanik Isusa Krista i njegove Crkve da bi služio Isusovu spasenjskom djelu i dobru neumrlih duša. Nazočni vjernici dugotrajnim pljeskom iskazali su radost zbog početka djelovanja mlade župe i nastupa njezina prvog župnika. U homiliji, biskup je na temelju nedjeljnih biblijskih čitanja izložio istinu o Bogu kao odgojitelju i o čovjeku kao njegovu sinu ili kćeri koje on stegom odgaja jer ih ljubi. Istaknuo je da Božja spasenjska pedagogija ljubavi ima svoje središte u Isusu Kristu, u njegovu križu i uskrsnoj pobjedi te se ostvaruje u Crkvi po naviještanju radosne vijesti i slavljenju svetih otajstava i po životu iz vjere svakoga pojedinog kršćanina. Podsjetio je kako Crkva nije neka ljudska organizacija, koja bi imala za cilj određene ljudske interese i služila se ljudskim strategijama, nego djelo povijesnoga i sada živoga, uskrsloga Isusa Krista koji u snazi svoga Duha okuplja vjernike i po službama koje je ustanovio, ostvaruje svoje djelo preobrazbe slabog i grešnog čovjeka za život vječni.

 

Također, istaknuo je da je nova župa osnovana samo zbog toga djela, te da župnik ne dolazi kao političar, gospodarstvenik ili učenjak da izvrši neko ljudsko poslanje, nego Božje te je potaknuo vjernike da u tom smislu prihvate novu župu i svoga novog župnika. Pri kraju Mise, nazočnima se obratio župnik Šipura, spomenuvši kako je minulih dana već susreo određeni broj vjernika nove župe u Markovcu, Jelisavcu, Vukojevcima, Lađanskoj i Breznici Našičkoj te u njihovoj otvorenosti i radosti osjetio njihovo pravo raspoloženje. Svoju riječ potom je uputio fra Ivan Mikić kao dosadašnji župnik. Zahvalio je vjernicima na vjernosti i podsjetio ih kako se u kraljevstvo nebesko ulazi po križevima, ohrabrivši ih da se ne boje poteškoća.

 

Biskup Škvorčević upoznao je vjernike da će uz župnika u župi djelovati i župni suradnik Mario Sanić, predstavio je Zdravka Arića - župnika susjedne nove župe Gospe Fatimske. Zahvalio je svima za sudjelovanje na slavlju, povjerio župnika vjernicima i vjernike župniku te zazvao Božji blagoslov na novu župu i njezin povijesni hod. Među nazočnima, na slavlju su bili i predstavnici vjernika iz požeške župe Sv. Leopolda Mandića i novobukovičke župe u kojoj je župnik Šipura do tada djelovao.

 

Nakon što je župa osnovana 2004. godine te je dobila i svoga župnika, na župnoj crkvi je učinjeno više zahvata. Prošireno je i uređeno predvorje crkve, zidovi su ožbukani i osvježeni novom bojom, a zid u svetištu oslikan je prikazima Sv. Marka Evanđelista - zaštitnika župe, te prikazima Milosrdnog Isusa i Marije bez grijeha začete.

 

Za vrijeme župnika vlč. Branka Šipure, izgrađen je župni ured, 2009./2010. godine kojeg je blagoslovio požeški biskup Antun Škvorčević. Tada je uz župnu crkvu i župni ured sagrađen zid s prikazima Kristova križnoga puta, popločeno je dvorište i uređeno zelenilom. Uređena je i dvorišna zgrada koja je prvobitno služila kao župni ured, a zatim i kao vjeronaučna dvorana, te je uređen i prostor ispred crkve. Bez nesebičnih financijskih priloga naših vjernika, izgradnja ne bi bila moguća.