Žetva je velika - a radnika je malo

U Matejevu evanđelju čitamo da je Isus rekao svojim učenicima: „Žetva je velika, a radnika je malo“ (Mt 9,37). Koliko ta riječ danas više vrijedi ta riječ za nas! Toliko ljudi čezne za slobodom koju će nam Isus darovati, a ipak ostaju vezani uz svoje grijehe. Malo ih ima odvažnosti činiti Kristovo djelo, teška je to zadaća! Većina nas ima dobre planove. Želimo doista činiti dobro, ali to nije dovoljno. Ne smijemo zaboraviti da nije samo naša ljudska priroda naš neprijatelj u borbi za Kraljevstvo Božje. Trebamo se boriti s daleko većom silom. Ova zvijer vlada nad svakom zemljom i svakom vladom, njezine znakove nalazimo svugdje: u nestajanju pravoga prijateljstva i ljudskoga zajedništva, u tlačenju siromašnih, iskorištavanju žena i djece. Očituje se u masovnom ubijanju nerođene djece i ubijanju zatvorenika. Najčešće ju susrećemo u zdvajanjima milijuna ljudi.

 

Živimo na kraju vremena. Trebamo neprestano biti budni ako ne želimo pasti u posljednjoj napasti i tako biti osuđeni. Trebamo pokazati nutarnju snagu i odvažnost da bismo se zauzimali za Boga i njegovu stvar Božju, pa i onda ako se čini da nas nitko ne želi slušati. Usporedba o deset djevica svima bi nam nama trebala biti opomena i poticaj. Isus ovdje ne govori o izgubljenom svijetu s jedne strane i o zajednici s druge strane. Ne možemo pobjeći od izazova grijeha. Umjesto bježanja trebamo se djelatno buniti protiv svega što vrijeđa volju Božju. Trebamo se boriti protiv svega što prijeti životu ili ga razara, protiv svega što otuđuje i razdvaja. Trebamo i spoznati da sam protest nije dovoljan, on često vodi k nasilju. Bilo bi nekorisno svijetu okrenuti leđa, odreći se braka ili odreći se svih razonoda.

 

Trebamo dokazati da se može i drugačije živjeti. Nasuprot duhu koji danas vlada, trebamo svijetu stavljati pred oči nove stvarnosti Božje pravde i njegove svetosti. Naš način života treba pokazati da muževi i žene – kad god rabe svoju snagu na dobro zajedništva – mogu živjeti životom čistoće, mira, jedinstva i ljubavi. Ovaj se novi duh treba pokazati na svim razinama, ne samo u nekoj duhovnoj zajednici, nego i po tome kako svatko od nas izgrađuje svoj život prožet zajedništvom i dijeljenjem. Najprije trebamo biti svjedoci sile ljubavi. Svatko može svoj život postaviti u službu ljubavi prema drugim ljudima jer to je volja Božja.

 

 

Znam da Ti si tu, tu zauvijek, zauvijek si moj Kralj!