Veliki petak 2023

 

Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Dan je tišine, molitve, posta i nemrsa. Ne prikazuje se sv. Misa, nego obredi Velikog petka koji se sastoje od: službe riječi, klanjanja križu i svete pričesti. Svećenik u službi riječi moli sveopću molitvu za papu, biskupe, svećenike, jedinstvo kršćana, prestanak ratova i za mir u svijetu. Pjevaju se pjesme bez korištenja crkvenih orgulja.

 

Župnik Patrik predvodio je obrede Velikog petka u župnoj crkvi u 19:00 sati. Nakon sveopće molitve, župnik Patrik otpjevao je Muku Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Nakon navještaja Isusove muke, u crkvu je unesen križ te je uslijedilo klanjanje križu. Obredi Velikog petka završili su svetom pričesti.

 

Na Veliki petak započinje devetnica Božjemu milosrđu i završava na 2. vazmenu nedjelju - Nedjelju Božjega Milosrđa. Po završetku obreda, župnik Patrik je pred Isusovim grobom u župnoj crkvi predmolio krunicu Božjega milosrđa.

 

Na Veliku subotu će župna crkva biti otvorena cijeli dan. Prigoda je to za osobnu molitvu pred Isusovim grobom. Misa Vazmenog bdjenja započinje u 20:00 sati.