Veliki petak 2022

Veliki petak je drugi dan Vazmenog trodnevlja. Spominjemo se Isusove muke i smrti. Crkva propisuje post i nemrs. Cijeli dan je u znaku tišine, tako da nema zvonjenja niti sviranja.

 

Na Veliki petak ne služi se sv. Misa, nego se odvijaju obredi Velikog petka koji se sastoje od službe riječi, klanjanja križu i svete pričesti. U službi riječi, svećenik predvodi sveopću molitvu u kojoj se moli za papu, biskupe, svećenike, jedinstvo kršćana, prestanak svih ratova i za mir u svijetu.

 

U našoj župi su obredi Velikog petka bili u župnoj crkvi u 19:00 sati koje je predvodio župnik Patrik. Nakon sveopće molitve, župnik Patrik otpjevao je Muku Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. U crkvu je zatim unesen Isusov križ s kojeg je župnik Patrik postepeno skidao veo govoreći tri puta: „Evo drvo križa na kom' je Spas svijeta visio!“, na što su vjernici odgovorili: „Dođite, poklonimo se!“. Potom je uslijedilo pojedinačno klanjanje križu. Obredi Velikog petka završili su svetom pričesti.

 

Na Veliki petak započela je devetnica u čast Božjem milosrđu. Župnik Patrik je po završetku obreda predmolio krunicu pred Isusovim grobom. Molitva krunice Božjem milosrđu bit će svakoga dana u župnoj crkvi u 19:00 sati sve do kraja devetnice, tj. do Nedjelje Božjeg milosrđa, 24. travnja 2022.

 

Na Veliku subotu je župna crkva otvorena cijeli dan za osobnu molitvu pred Isusovim grobom. Misa Vazmenog bdjenja započinje u 20:00 sati.