Veliki četvrtak 2024

Prvi dan Vazmenog trodnevlja - Veliki četvrtak, spomendan je Isusove posljednje večere. Isus je tada ustanovio sakrament euharistije i svećeničkog reda, tako da Crkva na Veliki četvrtak slavi rođendan euharistije i svećeničke službe. Bogu možemo zahvaliti za svakog svećenika koji je Isusov poslanik na Zemlji.

 

Misa večere Gospodnje bila je u župnoj crkvi u 18:00 sati, koju je predvodio župnik Goran Mitrović uz koncelebraciju vlč. Marka Gerendaja. Okupio se velik broj vjernika, uključujući ovogodišnje kandidate za Prvu Pričest i Krizmu.

 

Tijekom pjevanja „Slave“, sva zvona u crkvi su zazvonila, a zatim su utihnula i ne zvone sve do Vazmenog bdijenja na Veliku subotu. Nakon evanđelja i propovijedi, župnik Goran pristupio je obredu pranja nogu dvanaestorici „župnih apostola“, baš kao što je Isus učinio svojim apostolima. Na sv. Misi su prinesene kutijice s novcem za siromašnu djecu.

 

Pred završetak sv. Mise, posvećene hostije prenesene su u pokrajnje svetohranište pored lijepo uređenog Isusovog groba. Nakon zajedničke molitve, vjernici su u tišini ostali pred Isusovim grobom, razmatrajući Isusovu muku i smrt.