Veliki četvrtak 2022

U Vazmeno trodnevlje ušli smo s Velikim četvrtkom. Toga dana spominjemo se Isusove posljednje večere kada je ustanovio sakrament euharistije i svećeničkog reda. Kroz euharistiju, Isus nam dariva samoga sebe u kruhu i vinu kao hranu za život vječni, pozivajući i nas da isto to činimo njemu na spomen. Veliki četvrtak je i dan svećenika, stoga se prisjećamo svih svećenika koji su spremno prihvatili rad na njivi Gospodnjoj za što smo im iznimno zahvalni.

 

Na Veliki četvrtak prije podne, biskup u zajedništvu sa svećenicima održava Misu posvete ulja. Blagoslovljeno ulje svećenici donose u svoje župe i koriste prigodom bolesničkog pomazanja, krštenja i krizme. Uvečer svećenici u svojoj župi slave Misu večere Gospodnje.

 

U našoj je župi Misa večere Gospodnje bila u župnoj crkvi u 19:00 sati koju je predvodio župnik Patrik. Tijekom pjevanja „Slave“, sva zvona u crkvi su zazvonila, a zatim su svezana i ne zvone sve do Vazmenog bdijenja na Veliku subotu. Nakon evanđelja i propovijedi, župnik Patrik pristupio je obredu pranja nogu dvanaestorici „župnih apostola“, baš kao što je Isus učinio svojim apostolima.

 

Po završetku sv. Mise, posvećene hostije prenesene su u pokrajni oltar, gdje su se vjernici nakratko zaustavili u molitvi i tišini, prisjećajući se Isusove muke i smrti.

 

Župnik Patrik je svoje apostole počastio večerom za koju se nadamo da nije posljednja! smiley