Veliki četvrtak 2021

Vazmeno trodnevlje je pred nama. Prvi dan Vazmenog trodnevlja - Veliki četvrtak, spomendan je Isusove posljednje večere. Isus je na posljednjoj večeri ustanovio sakrament euharistije i svetog reda, tako da Crkva na Veliki četvrtak slavi rođendan euharistije i svećeničke službe. Na taj dan možemo Bogu na poseban način zahvaliti za sve svećenike koje nam je poslao koji na svakoj sv. Misi u Isusovo ime lome kruh i pretvaraju ga u Tijelo Kristovo, a vino u Krv Kristovu.

 

U Požeškoj je katedrali na Veliki četvrtak biskup Antun Škvorčević predvodio sv. Misu posvete ulja u zajedništvu sa svim svećenicima požeške biskupije. Blagoslovljenim uljem će biti pomazani ovogodišnji novi svećenici, krštenici, krizmanici i svi koji pristupe sakramentu bolesničkog pomazanja. Svećenici uvečer slave Misu večere Gospodnje u svojim župama.

 

Tako je i naš župnik, vlč. Patrik Alatić, u župnoj crkvi u 19:00 sati, predvodio Misu večere Gospodnje. Nakon pjevanja "Slave", sva zvona su svezana i ne zvone sve do Vazmenog bdijenja na Veliku subotu.

 

Po završetku sv. Mise, posvećene hostije su prenesene u pokrajni oltar, gdje su se vjernici nakratko zaustavili u molitvi i tišini, prisjećajući se Isusove muke i smrti.