Veliki četvrtak 2018.

Vazmeno trodnevlje je započelo Velikim četvrtkom. To je ujedno i zadnji dan korizme. Crkva se spominje Isusove posljednje večere kada je Isus, prije svoje muke i smrti, ustanovio sakrament euharistije i svetog reda. Crkva tako slavi svoj rođendan. Dan je to kada Gospodinu možemo posebno zahvaliti za svakog svećenika, ali moliti i za nova duhovna zvanja.

 

U svakoj se biskupiji slavi jutarnja sv. Misa posvete ulja na kojoj prisustvuju svi svećenici iz biskupije. Tako je bilo i u Požeškoj biskupiji odakle je naš župnik, vlč. Nikola Legac, donio blagoslovljeno ulje kojim će se pomazati ovogodišnji krizmanici.

 

Uvečer se slavi Misa večere Gospodnje. Nakon pjevanja Slave, sva zvona zazvone i utihnu sve do Vazmenog bdijenja na Veliku subotu.

 

U župnoj crkvi u Markovcu Našičkom s početkom u 19:00h je Misu večere Gospodnje predvodio župnik Nikola Legac, dok je u isto vrijeme u filijalnoj crkvi u Jelisavcu predvodio vlč. Krunoslav Siroglavić. Kao što je Isus svojim apostolima na Posljednjoj večeri oprao noge, tako je učinio i župnik našim "župnim apostolima". Po završetku sv. Mise, posvećene hostije su prenešene u pokrajni oltar, gdje su se vjernici nakratko zaustavili u molitvi i tišini.