Veliki četvrtak 17. travnja 2014.

Veliki četvrtak kršćanski je spomendan Isusove posljednje večere. Slavi se u četvrtak prije Uskrsa. Veliki četvrtak, do Mise večere Gospodnje ujedno je i zadnji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja u biskupiji na kojoj se posvećuje ulje za svetu potvrdu, te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

 

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečani se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda. Sveta misa započinje uvodnim obredom, nakon koje slijedi služba riječi, zatim pranje nogu, euharistijska služba, prijenos Svetoga otajstva, te na samome koncu Getsemanska ura.

 

Dok se pjeva Slava, na svim crkvama zvone sva zvona. Nakon toga se gase sve do Slave na Veliku Subotu.

 

Misu večere Gospodnje u župnoj crkvi predvodio je župni vikar vlč. Žarko Turuk koji je nakon službe riječi oprao noge izabranim „apostolima“. Prestankom sviranja orgulja i „vezanjem“ crkvenih zvona, slavili smo svetu Euharistiju, prenijeli Presveto otajstvo, te ostali u Getsemanskoj uri. Kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere s učenicima uputio u Getsemanski vrt. Tamo ga je oblijevao krvav znoj dok se molio. Stoga vjernici kao uspomenu na ovo Isusovu molitvu provode uru klanjanja u svojim crkvama. Sam je Isus zapitao svoje učenike: "Niste li mogli probdjeti barem jednu uru moleći sa mnom?"