Velika subota 2024

Treći dan Vazmenog trodnevlja - Velika subota, dan je Isusova počinka u grobu. Dan je obilježen molitvom i tišinom, sve do Vazmenog bdjenja.

 

Obrede i Misu Vazmenog bdjenja u župnoj crkvi u 19:00 sati prevodio je župnik Goran Mitrović uz koncelebraciju vlč. Marka Gerendaja. Župnik je blagoslovio oganj i uskrsnu svijeću u koju je urezao simbole Alfa i Omega, što označava Isusa Krista koji je Početak i Svršetak. Vatrom iz ognja zapaljena je uskrsna svijeća te je unesena u zamračenu crkvu. Svjetlo s uskrsne svijeće podijeljeno je vjernicima i proširilo se crkvom. Svjetlo simbolizira uskrslog Isusa koji je svojom žrtvom na križu pobijedio tamu. Župnik je uskrsnu svijeću postavio ispred oltara, a potom je otpjevao hvalospjev uskrsnoj svijeći.

 

Nakon čitanja iz Starog zavjeta, zapjevao se himan „Slava Bogu na visini“, a crkvena zvona i orgulje koja su utihnula od Velikog četvrtka, ponovno su se oglasila. Nema više tišine, tuge i tame. Isus je uskrsnuo! Život je pobijedio smrt, Svjetlost je pobijedila tamu, Ljubav je pobijedila mržnju. Radujmo se!

 

Po završetku sv. Mise, vlč. Marko blagoslovio je hranu koju su vjernici u košarama donijeli u crkvu. Uz čestitke, vjernici su radosno pošli svojim domovima.

 

Na Veliki petak i Veliku subotu, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Markovac Našički čuvali su Isusov grob u župnoj crkvi. Zahvaljujemo im na njihovoj požrtvovnosti!