Velika subota 2023

 


 

Velika subota je dan Isusova počinka u grobu. Crkve su otvorene za osobnu molitvu pred Isusovim grobom. Uvečer se slavi misa Vazmenog bdjenja.

 

U župnoj crkvi je misa Vazmenog bdjenja započela u 20:00 sati koju je predvodio župnik Patrik. Iako je bio kišni dan, nije izostao blagoslov ognja i nove uskrsne svijeće. Ove godine je to učinjeno pod zaklonjenim vanjskim prostorom iza župne crkve. Župnik je na novoj uskrsnoj svijeći urezao simbole Alfa i Omega što označava Isusa Krista koji je Početak i Svršetak. Uskrsna svijeća je upaljena vatrom iz ognja te je to Svjetlo Kristovo ušlo u crkvu, a potom su ga ministranti podijelili s okupljenim vjernicima. Svjetlo simbolizira uskrslog Isusa koji je svojom žrtvom na križu pobijedio tamu.

 

Po ulasku u crkvu, župnik je uskrsnu svijeću postavio ispred oltara te otpjevao hvalospjev uskrsloj svijeći. Nakon čitanja iz Starog zavjeta, zapjevao se himan „Slava Bogu na visini“ nakon kojega su se oglasila sva crkvena zvona koja su bila svezana od Velikog četvrtka. Držeći zapaljene svijeće, vjernici su obnovili svoja krsna obećanja.

 

Nakon sv. Mise, uslijedio je blagoslov hrane koju su vjernici u košarama pripravili za uskrsni objed. Uz čestitke, vjernici su radosno pošli svojim domovima.