Velika subota 2022

Velika subota je posljednji dan Vazmenog trodnevlja. Dan je obilježen tišinom. Isus leži u grobu. Uvečer se slavi misa Vazmenog bdjenja.

 

Župna crkva bila je otvorena cijeli dan za molitvu pred Isusovim grobom. Misu Vazmenog bdjenja u župnoj crkvi u 20:00 sati predvodio je župnik Patrik. Vjernici su se okupili ispred župne crkve gdje je župnik Patrik blagoslovio zapaljeni oganj i novu uskrsnu svijeću na kojoj je urezao simbole Alfa i Omega, što označava Isusa Krista - Početak i Svršetak. Vatrom iz ognja zapaljena je uskrsna svijeća te je unesena u zamračenu crkvu. Svjetlo s uskrsne svijeće podijeljeno je vjernicima i proširilo se crkvom. Svjetlo simbolizira uskrslog Isusa koji je svojom žrtvom na križu pobijedio tamu.

 

Župnik je postavio uskrsnu svijeću u crkvu te otpjevao hvalospjev uskrsloj svijeći. Nakon čitanja iz Starog zavjeta, zapjevao se himan „Slava Bogu na visini“, a crkvena zvona i orgulje, koja su utihnula od Velikog četvrtka, ponovno su se oglasila. Nema više tišine, tuge i tame. Isus je uskrsnuo! Život je pobijedio smrt, Svjetlost je pobijedila tamu, Ljubav je pobijedila mržnju. Radujmo se!

 

Župnik Patrik blagoslovio je vodu i poškropio okupljene vjernike. Držeći zapaljene svijeće, vjernici su obnovili svoja krsna obećanja.

 

Po završetku sv. Mise, župnik Patrik blagoslovio je hranu koju su vjernici u košarama pripravili za uskrsni objed. Uz čestitke, vjernici su radosno pošli svojim domovima.