Velika subota 2021

Treći dan Vazmenog trodnevlja - Velika subota, dan je Isusova počinka u grobu. Vjernici u crkvama mole pred Isusovim grobom. Uvečer se slavi misa Vazmenog bdjenja.

 

U župnoj crkvi je misa Vazmenog bdjenja započela u 20:00 sati koju je predvodio župnik Patrik Alatić. Prije početka sv. Mise, okupili smo se ispred crkve gdje je župnik blagoslovio zapaljeni oganj i novu uskrsnu svijeću. Župnik je na uskrsnoj svijeći urezao simbole Alfa i Omega što označava Isusa Krista koji je Početak i Svršetak. Župnik je potom vatrom iz ognja upalio uskrsnu svijeću te smo pošli u zamračenu crkvu.

 

U crkvi je župnik tri puta izrekao „Svjetlo Kristovo“ te su ministranti podijelili to Svjetlo s okupljenim vjernicima i svjetla u crkvi su se upalila. Svjetlo simbolizira uskrslog Isusa koji je svojom žrtvom na križu pobijedio tamu. Župnik je potom otpjevao hvalospjev uskrsnoj svijeći te je uslijedila Služba riječi. Nakon čitanja iz Starog zavjeta, zapjevao se himan „Slava Bogu na visini“. Orgulje i crkvena zvona, koja su bila svezana od Velikog četvrtka, ponovno su se oglasila. Uslijedilo je čitanje iz Novog zavjeta i Evanđelje.

 

Župnik je u propovijedi još jednog naglasio kako je Isus pobjednik nad smrću i da s njime imamo život vječni. Isus je uskrsnuo i nije mrtav. Život je pobijedio smrt, Svjetlost je pobijedila tamu, Ljubav je pobijedila mržnju.

 

Nakon propovijedi, župnik je blagoslovio vodu i poškropio okupljene vjernike. Vazmeno bdijenje je završilo euharistijskom službom.

 

Nakon sv. Mise, župnik je blagoslovio hranu koju su vjernici u košarama donijeli u crkvu. Uz čestitke, vjernici su radosno pošli svojim domovima.