Uvođenje u službu vlč. Patrika Alatića

U nedjelju,  23. kolovoza 2020.,  u župnoj crkvi u Markovcu Našičkom s početkom u 09:00 sati, održana je svečana sv. Misa uvođenja u službu novog župnika naše župe - vlč. Patrika Alatića. Misno slavlje je predvodio preč. Ivica Žuljević te je kao biskupov delegat u službu uveo vlč. Patrika kao novog župnika. Na sv. Misi je koncelebrirao i vlč. Marijan Pavelić koji i dalje ostaje pastoralnim suradnikom u našoj župi kroz sljedeću godinu dana.

 

Na početku misnog slavlja, preč. Ivica je pozdravio sve župljane i iskazao radost što može predstaviti vlč. Patrika kao novog župnika. Zamolio je vlč. Marijana da pročita dekret po kojemu je požeški biskup - mons. Antun Škvorčević odredio da vlč. Patrik preuzme službu upravitelja Župe sv. Marka Evanđelista u Markovcu Našičkom.

 

Nakon pročitanog dekreta, preč. Ivica je pročitao životopis vlč. Patrika Alatića:


vlč. Patrik Alatić„Vlč. Patrik Alatić rođen je 29. prosinca 1980. godine u Požegi, od oca Drage i majke Sretenke rođene Beno. Kršten je 15. veljače 1981. godine u župi sv. Nikole biskupa u Pleternici. Osnovnu školu polazio je u Požegi. Srednju školu - prirodoslovno-matematičku gimnaziju polazio je u Požegi, gdje je maturirao 1999. godine. Nakon mature, stupio je u nadbiskupijsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu i započeo filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 2004. godine. Za đakona ga je zaredio požeški biskup - mons. Antun Škvorčević u požeškoj katedrali 5. prosinca 2004. godine. Na đakonski praktikum je poslan u Župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakrac. Za svećenika ga je zaredio požeški biskup - mons. Antun Škvorčević u požeškoj katedrali 26. lipnja 2005. godine te mu je povjerena služba župnoga vikara u Župi Presvetog Trojstva i u Župi Sv. Antuna Padovanskog u Daruvaru. 2009. godine imenovan je upraviteljem Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Končanici. 2017. godine imenovan je upraviteljem Župe Gospe Fatimske u Velimirovcu. 2020. godine imenovan je upraviteljem Župe sv. Marka Evanđelista u Markovcu Našičkom i povjerenikom za pastoral Roma požeške biskupije.“

 

Nakon pročitanog životopisa, vlč. Patrik je pred župnom zajednicom ispovjedio svoju vjeru i prihvatio svoju novu službu. Okupljeni župljani su potom velikim pljeskom pozdravili svoga novoga župnika.

 

Vlč. Patrik je navijestio Evanđelje, a preč. Ivica je održao propovijed. Preč. Ivica je u propovijedi pojasnio kako nedjeljna čitanja govore o vlasti i ispovijesti vjere. Rekao je kako sva vlast dolazi od Boga i ako nam je povjerena određena vlast u životu, trebamo je s poniznošću primiti. Naglasio je da sve što u životu imamo, primili smo od Boga. Preč. Ivica je pozvao da budemo s novim župnikom i s jedni drugima u vjeri ujedinjeni.

 

Pred kraj sv. Mise, naš novi župnik - vlč. Patrik pročitao je župne obavijesti. Nakon pročitanih obavijesti, župnik Patrik zahvalio se prethodnom župniku - vlč. Nikoli Legcu, ali i prijašnjim župnicima: vlč. Branku Šipuri i vlč. Nedjeljku Androšu, na svemu što su učinili za našu župu. Župnik Patrik je rekao kako se ne osjeća kao stranac jer je često puta dolazio u našu župu i ranije budući da je bio župnik u susjednom Velimirovcu. Također, bio je i vjeroučitelj djeci iz Markovca Našičkog. Župnik Patrik se zahvalio pjevačima, čitačima, ministrantima, sakristanu Zoranu i svima koji su na bilo koji način uveličali misno slavlje. Zamolio je za strpljenje dok traje njegovo upoznavanje sa svima nama.

 

Na kraju sv. Mise, preč. Ivica je blagoslovio okupljene župljane, a potom je uslijedilo druženje s novim župnikom u sakristiji župne crkve.