Uvođenje u službu novog župnika - vlč. Gorana Mitrovića

 

Na svečanoj sv. Misi u nedjelju, 13. kolovoza 2023., u župnoj crkvi u Markovcu Našičkom u 11:00 sati, u službu je uveden novi župnik naše župe - vlč. Goran Mitrović. Podsjetimo, odlukom požeškog biskupa - msgr. Antuna Škvorčevića, dosadašnji župnik - vlč. Patrik Alatić razriješen je službe upravitelja naše župe te je imenovan župnikom Župe bl. Ivana Merza u Slatini. Naš novi župnik - vlč. Goran Mitrović, donedavno je upravljao župama u Novoj Kapeli i Gornjem Lipovcu. Vlč. Goran je time postao peti župnik otkako je župa utemeljena 2004. godine.

 

Misno slavlje je predslavio preč. Dražen Akmačić - župnik u Velikoj te je kao biskupov delegat u službu uveo vlč. Gorana kao novog župnika. Na sv. Misi je koncelebrirao i vlč. Marko Gerendaj koji je pročitao dekret po kojemu vlč. Goran preuzima upravljanje našom župom.

 

Nakon pročitanog dekreta, vlč. Marko je pročitao i životopis vlč. Gorana Mitrovića:

 

„Vlč. Goran Mitrović rođen je 17. srpnja 1974. u Požegi od oca Ivana i majke Slavice. Kršten je 17. kolovoza 1974. u Župi sv. Jurja Mučenika u Buku. Osnovnu školu polazio je u Buku i Pleternici, nakon čega odlazi u Dječačko sjemenište na zagrebačkoj Šalati i upisuje Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju. Nakon mature 1993. godine, ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je diplomirao 1999. godine.
 

Za đakona ga je zaredio požeški biskup Antun Škvorčević u požeškoj Katedrali, 5. srpnja 1998. godine, nakon čega vrši đakonski praktikum u Župi Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli, a potom u Župi Pohoda BDM u Voćinu. 26. lipnja 1999., biskup Antun zaredio ga je za prezbitera u požeškoj Katedrali te mu je povjerena služba župnog vikara u Župi Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli. 2003. godine imenovan je upraviteljem Župe sv. Luke Evanđelista u Lukaču, a 2005. je razriješen spomenute službe i imenovan upraviteljem Župe Gospe Fatimske u Velimirovcu. U ljeto 2012., razriješen je službe u Velimirovcu i imenovan upraviteljem Župe Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli i Župe Presvetog Trojstva u Gornjem Lipovcu. Tijekom službovanja u Novoj Kapeli i Gornjem Lipovcu, devet godina je vršio i službu dekana Novokapelačkog dekanata. Ovoga ljeta, razriješen je spomenutih službi i imenovan župnikom Župe sv. Marka Evanđelista u Markovcu Našičkom i povjerenikom za pastoral Roma u Požeškoj biskupiji.“

 

Nakon pročitanog životopisa, vlč. Goran je pred župnom zajednicom ispovjedio svoju vjeru u jednoga Boga, Oca Svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje te je potpisom prihvatio svoju novu službu. Nazočni župljani su potom velikim pljeskom pozdravili svoga novoga župnika.

 

Sv. Misa je nastavljena službom riječi. Evanđelje po Mateju je pročitao vlč. Marko, a preč. Dražen je održao propovijed.

 

 

Preč. Dražen je u propovijedi rekao da imamo veliku čast Boga - Stvoritelja neba i zemlje, nazivati svojim Ocem i da smo mi ljubljena djeca Božja. Naglasio je važnost sv. Mise i Euharistije. Rekao je da ne dolazimo na sv. Misu da je „obavimo“, nego da budemo u prisutnosti sa živim Bogom, da nas oslobodi slabosti i nemoći, da nas ispuni svojim mirom i da bude s nama u našoj svakodnevici. Preč. Dražen je poručio da Bog želi zajedno s nama rješavati naše životne poteškoće i dati nam snagu i hrabrost za daljnji životni put.

 

 

Nakon Euharistije, naš novi župnik - vlč. Goran Mitrović, pročitao je prve župne obavijesti te se potom obratio župljanima. Prvo je zahvalio biskupu Antunu što mu je povjerio službu župnika u našoj župi. Župljanima je poručio da ga stave u svoje molitve i da Duh Sveti vodi zajednička pastoralna nastojanja. Rekao je da se ništa u životu ne događa bez Božje volje, da su kušnje i nevolje prolazne, a radost, mir i zajedništvo što dolazi od Boga su vječni, čemu svi trebamo težiti. Zahvalio se svima koji su došli na sv. Misu i tako posvjedočili svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi.

 

 

Nakon župnikovih riječi, dobrodošlicu našem novom župniku u ime župne zajednice zaželjela je vjeroučiteljica Mihaela Varga-Kraljik. Zahvalila se dragom Bogu što je vlč. Gorana ponajprije pozvao za svećenika, a potom što je poslan u našu župu. Zahvalila se novom župniku što je prihvatio službu župnika u našoj župi i poželjela da se u župi osjeća kao dio velike obitelji. Cvijeće novom župniku uručila je ministrantica Petra Fedor.

 

Čestitke našem novom župniku uputio je i preč. Dražen. I on je pozvao na zajedničku suradnju i poručio neka Božja riječ bude zadnja riječ jer će nam onda svima dobro biti.