Trodnevnica uoči zaštitnika župe - treći dan

Kršćanska Tradicija dodijelila je svakom evanđelisti njegov simbol. Stoga, gotovo redovito uza sv. Marka prikazuje se i krilati lav. Razna su tumačenja zbog kojih je on dobio taj simbol. Prema nekima, to je zato što njegovo Evanđelje ističe kraljevsko dostojanstvo Isusa Krista - „Lava iz koljena Judina“. Drugi opet kažu da je lav simbol Markova Evanđelja zato što to Evanđelje potanko opisuje Kristovo uskrsnuće i s velikim zanosom proglašava Kristovo kraljevsko dostojanstvo. Prema nekima opet simboli evanđelista nastali su na temelju viđenja proroka Ezekijela, proroka Izaije i Apokalipse. Prema tome tumačenju, Sv. Marko ima simbol krilatog lava, jer svoje Evanđelje počinje s Ivanom Krstiteljem, koji je „glas što viče u pustinji“. Zaštitnik je i odvjetnika, građevinskih radnika, zidara, staklara, pletača košara, notara i pisara, zatvorenika i Egipta, žita i žitnih polja, te ostalih usjeva. Njemu se utječe protiv nevremena, munje, tuče, protiv nepripravne smrti, te za dobro vrijeme i dobru žetvu. Blagdan mu je u Rimokatoličkoj Crkvi 25. travnja, a istoga ga datuma slave i pravoslavne crkve (ako koriste julijanski kalendar, onda je to 8. svibnja).

 


„Pošto Juda iziđe, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu i njega će Bog proslaviti u sebi i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.«“

 

Iv 13, 31-33a, 34-35

 

 

Treći dan trodnevnice uoči proslave zaštitnika župe svetoga Marka Evanđeliste, tj. nedjeljnu svečanu svetu misu predvodio je župnik naše župe velečasni Nedjeljko Androš, koje je sve prisutne pozvao da sutra na sam spomendan zaštitnika naše župe, svetoga Marka, proslavimo u zajedništvu s Kristom, na velikoj svečanoj misi u 11h, koju će predvoditi velečasni Vicko Obradović, župnik župe Duha Svetoga iz Feričanaca u koncelebraciji sa svećenicima našičkog dekanata.

Župnik se tokom propovijedi posvetio da nam što je više moguće približi i protumači današnje Evanđelje i Isusovu zapovijed ljubavi. Svako ljudsko biće čezne za ljubavlju. Svaka osoba u sebi nosi duboku želju da ljubi i da bude ljubljena. Ljubav nas preobražava i usrećuje, liječi i spašava. Ona unosi toplinu, vjeru i nadu u naš život. Što tek onda čini Kristova ljubav za nas?! Ljubav je radost koju nam Isus dariva kad mu se otvorimo i Njega uzljubimo. Jedino je ljubav svemoćna i sve razumije i to ona Božja kojom nas ljubi. Ona nas u potpunosti mijenja i čini novim ljudima. Zapovijed ljubavi je Isusova poruka nama. Krist nije ni mogao dati druge zapovijedi veće od ove – jer Bog je ljubav. Ljubav ga je tjerala da se očituje, da iziđe iz sebre, da se objavi ljudima. Kraljevstvo što ga je utemeljio, kraljevstvo ljubavi, kraljevstvo u kojem samo ljubav povezuje ljude međusobno. Župnik je naglasio kako trebamo krenuti od samih sebe, od svojih obitelji, od poštovanja, ljubavi i praštanja unutar obitelji, a onda tu ljubav, to opraštanje prenositi dalje u okolinu i ljude oko nas. Ne smijemo zaboraviti bitan uvjet za ljubav, a to je opraštanje. Tko ne prašta, taj ne ljubi. Najbolji način da se oslobodiš protivnika jest da ga počneš ljubiti i za njega moliti. Kada oprostiš i kada ga moleći za njega ljubiš, onemogućuješ ga da čini zlo. Upravo to od nas traži današnje Evanđelje.
 

"Ljubite i vi jedan drugoga!" Često se čuje od nekih katolika: "Ja ne mrzim nikoga, nikome ne činim zlo…?" Gospodin traži mnogo više. Nije dovoljno ne mrziti – potrebno je ljubiti ga; nije dovoljno nikome ne činiti zlo – potrebno je svakome činiti dobro; nije dosta drugome ne oteti njegov komad kruha – potrebno je pružiti ga onima što ga nemaju; nije dosta nikoga ne rasplakati – trebalo bi mu obrisati koju suzu; nije dovoljno ne tovariti terete drugima na leđa – potrudimo se da im pomognemo nositi ih. Golema je razlika između ne mrziti i ljubiti. "Ako imadnete ljubavi jedan prema drugome, po tome će svi upoznati da ste moji učenici!" Hoće li ljudi vidjeti da smo Kristovi, ako nakon nedjeljne svete mise, nakon što izađemo iz crkve, ogovaramo jedni druge i klevećemo?! Naravno da nećemo! Dopustite da se kroz vaš izraz osobnosti i djelovanja, vaše slike može zaključiti da ste Kristovi u potpunosti, da ste sjedinjeni s Njegovom ljubavlju. Ljubavlju kojom je radi nas i zbog nas trpio muku i patnju, iznijevši križ na Golgotu, na kojemu na kraju krajeva dokazuje Očevu Ljubav prema nama. Po toj Kristovoj ljubavlju trebamo biti prepoznati, trebamo ju slušati, prihvatiti, prigrliti, pohraniti u dubini svoje duše, te dijeliti onima koji je nemaju dovoljno ili je još uvijek nisu spoznali. To je bit današnje Riječi Božje. To je bit Krista Raspetoga, koji je radi Ljubavi prema nama ljudima pretrpio Golgotu! Hoćemo li ljubiti jedni druge, kako je Krist ljubio nas?! Ili ćemo biti poput većine rulje koja će osuđivati čistu ljubav?! Sjeti se Krist je umro radi tebe, što ćeš ti učiniti radi Krista i što ćeš mu dati zauzvrat kao hvalu, jednoga dana kada se budete gledali oči u oči sa svojim Gospodinom?!

 

 

Ljubite jedni druge, kao što sam ja ljubio vas!

Po ovom će svi znati da ste moji učenici – ako budete imali ljubavi jedni za druge!