Trodnevnica uoči sv. Marka Evanđelista 2021 - 3. dan

U subotu, 24. travnja 2021., bio je treći dan trodnevnice uoči sv. Marka Evanđelista.

 

Večernje euharistijsko slavlje u 19:00 sati u župnoj crkvi predvodio je don Mate Mihaljević - vojni kapelan u Našicama. Don Matu znamo jer već nekoliko mjeseci nedjeljom dolazi na ispomoć u našu župu.

 

Don Mate je u propovijedi ispričao zanimljivu priču:

 

Našla se dva prijatelja nakon dugo vremena. Razgovarali su o raznim temama te su se ujedno dotaknuli vjere i Boga. Jedan prijatelj je bio nevjernik, a drugi vjernik. Pita vjernik svog prijatelja nevjernika: „Kako to da si još uvijek nevjernik? Pa zar se nisi barem jednom u životu osvjedočio da Bog postoji, osobito u teškim trenucima?“ Prijatelj nevjernik mu kaže: „I dalje nisam uvjeren da Bog postoji. Evo, ispričat ću ti što mi se nedavno dogodilo pa ćeš i sam vidjeti da Bog ne postoji.“ Prijatelj vjernik je pažljivo slušao svog prijatelja nevjernika koji je započeo priču: „Dakle, nedavno sam zapao u snježnu oluju. Došla je velika snježna mećava i situacija je bila vrlo opasna po život. Bio sam sav u snijegu pri vrlo niskoj temperaturi. Počeo sam razmišljati kako bi ovo mogao biti kraj moga života. Odjednom sam odlučio pomoliti se: „Bože, ako već postojiš, daj mi neko čudo, spasi me! Nemoj dopustiti da ovako umrem!“ Na to se ubaci prijatelj vjernik koji mu kaže: „Eto, očito ti je Bog uslišao tvoju molitvu i nekako te spasio kada si sada ovdje sa mnom.“ Prijatelj nevjernik mu kaže: „Ma kakav Bog! Slušaj što se zapravo dogodilo. Dok sam ja očajno molio Boga da me spasi, primijetio sam kako prolaze neki eskimi. Počeo sam ih dozivati i mahati im. Oni su me primijetili i brzo došli k meni. Stavili me na svoje saonice i uspjeli smo se maknuti iz te snježne oluje.“ Kada je to čuo prijatelj vjernik, sav se nasmijao i uskliknuo: „Slava Bogu! Vidiš kako te Bog čudnovato spasio, baš onako kako si molio!“ No, prijatelj nevjernik mu na to odgovori: „Nije Bog odgovoran za to. Ti eskimi su ionako prolazili tim putem pa su mi samo usput uskočili u pomoć.“

 

Po završetku priče, don Mate je rekao kako iz tog primjera vidimo da jedan događaj može na dva čovjeka ostaviti različite posljedice. Može se dogoditi da čovjek počne vjerovati u Boga ili se može dogoditi da ga to uopće ne dotakne. Poručio je da ne budemo tvrda srca nego da dopustimo Gospodinu da trajno prebiva u našim srcima.

 

Na završetku sv. Mise, don Mate je čestitao nadolazeću svetkovinu sv. Marka Evanđelista - zaštitnika naše župe.