Treba znati zahvaliti

Na svetkovinu Presvetog Trojstva, održane su svete mise u našoj župi na zahvalu Trojedinom Bogu za dobra koja smo primili tijekom protekle školske, vjeronaučne, te akademske godine. Svetkovinom Presvetoga Trojstva ispovijedamo vjeru u jednoga Boga u tri božanske osobe - Oca i Sina i Duha Svetoga. To je najdublja i najveća tajna naše vjere, tajna intimnoga Božjeg života. Svojim umom to ne možemo dokučiti ni shvatiti jer je Bog neizmjerno veći od nas i našega razuma. Misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je župnik vlč. Branko Šipura, koji je pozvao djecu osnovne škole, srednje škole, te studente da nakon što su otišli na odmor i praznike nakon naporne i zahtjevne radne godine, da ti praznici ne budu „prazni“. Napomenuo je da odmor od školskih obveza ne isključuje prakticiranje vjerskog života i zapuštanje rada na sebi, već da to omogućuje da više vremena posvetimo Gospodinu i svome duhovnom i vjerskom rastu.

 

Tijekom propovijedi, župnik je podsjetio kako je dragi Bog svakome od nas dao neke talente na kojima trebamo zahvaliti, ali isto tako zahvalu trebamo uputiti i svojim najprije roditeljima, koji su bili naši prvi učitelji, zatim našoj obitelji, prijateljima i dragim ljudima, braći i sestrama koji su nam bili potpora, te na koncu i našim učiteljima, te svima onima koji su nam bili na pomoć u našem rastu i razvoju. Škola nije samo ustanova u kojoj se uči o različitim stvarima, nego je ona mjesto gdje se stvara kompletna osoba kroz odgoj. Dragi Bog nam je dao savjest u kojoj je upisano što je dobro, a što nije, što je grijeh, a što krepost. Župnik je upozorio da se u đakoj dobi javlja ljubomora zbog toga što je netko drugi dobio bolju ocjenu ili je pohvaljen. Oni koji su malo lošiji i nisu bili možda jako dobri, trebaju nastojati u sljedećoj školskoj godini biti bolji, pokazati i svojim roditeljima i prijateljima, te učiteljima, da mogu, žele i hoće bolje, te da će na kraju to i ostvariti. Misna čitanja i Riječ Božju navijestili su predstavnici učenika osnovne i srednje škole, studenti te predstavnici učitelja i nastavnika.

 

Na samome završetku misnoga slavlja župnik je pozvao učitelje da zahvale Bogu na učenicima koji su im podareni kako bi ih izgrađivali te ih upozorio da uvijek nastoje biti pravedni prema njima, a nepravda je ono što ih najviše boli. Pozvao je učenike i studente, da zahvale dragome Bogu na dragim učiteljima, nastavnicima, profesorima za svaku njihovu lijepu riječ, za svaku žrtvu i strpljivost. Hvala svima koji su tijekom ove školske, vjeronaučne i akademske godine darivali sebe za dobro drugoga.