Svi Sveti

Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Svi sveti lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum, svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj. Svi sveti se slave 1. studenog. U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti.

 

Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Pred nama su dani obilježeni osjećajima i običajima. U miru i tišini odlazimo na posljednja počivališta svojih najmilijih, donosimo cvijeće, palimo svijeće. Naša molitva putuje do neba! Znamo da smo usred života okruženi smrću. Spomen na naše pokojne je uvijek i spomen na našu vlastitu smrtnost. Smrt koju su oni susreli, čeka i nas. Ne znamo kada, kako, ni gdje će nas preteći, no jedno smo sigurni, a to je da je ne možemo izbjeći. Svi sveti su posljednji pastirski blagdan u godini, kada pastiri bivaju nagrađivani od svoje kuće. Tada, po priči naših starih, završava sezona čuvanja blaga van kuće, na udaljenim pašnjacima. Svakako, ove dane bi mogli nazvati i danima krizantema. Krizanteme su tradicionalno nadgrobno cvijeće, kojim se posebno na Svi svete i Dušni dan uređuju grobovi dragih i bliskih osoba, a simboliziraju moć, vječni život, obilje i sreću. Budući da je ovo cvijeće jedno od rijetkih koje cvjeta na pragu zime, ono ima simboliku smrti i žaljenja.

 

Danas se blagdan Svih svetih proslavio misnim slavljima u župnoj crkvi u Markovcu, te u filijalnoj crkvi u Jelisavcu, a nakon svete mise, u posljepodnevnim satima bila je molitva odrješenja na grobljima župe. Uz kratki nagovor, župnik je skrenuo pozornost kako jednoga dana kada krenemo sa ovoga svijeta, nećemo ponijeti ništa materijalno, nego samo svoja dobra djela i ono dobro što smo učinili za svojega života. Puno vremena posvećujemo materijalnim stvarima, kući, poslu, trči ovamo za obvezama, trči onamo, samo da bi stekli novčana sredstva, koja nećemo ponijeti sa ovoga svijeta, a posvećujemo im najviše vremena, dok premalo vremena posvećujemo svojim bližnjima, svojim milim i dragim osobama, kojima možemo učiniti toliko toga dobroga, te ćemo sa ono što napravimo, onaj osjećaj dobrote i dobrih djela, ponijeti sa sobom, kada se budemo rastajali sa ovim svijetom. Jednoga dana, kada odemo, te nas dragi prijatelji i rodbina dođu odati posljednju počast, na naš grobni humak, nakon sprovoda brzo će se razići i otići svojim obvezama i svakodnevnom životu, dok će svi koji su sahranjeni na groblju imati i biti svi jednaki, jer će svi biti osuđeni na raspadljivost tijela, no pazite kako će i gdje završiti vaša duša. Činite više dobrih djela, budi bolji jedni prema drugima, ako i steknete materijalnog bogatstva, te vidite ljude u potrebi, ako imate mogućnosti, pomozite, svaka sitnica će biti bitna jednoga dana kada dođemo pred dragoga Boga. On nas neće suditi po tome koliko smo kuća sagradili, koliko smo plaću imali, koliko smo novca stekli i ostaloga bogatstva, nego će biti bitno koliko smo dobrih djela učinili! Župnik je na koncu molitve odrješenja, posvetio grobne humke i nadgrobne spomenike, te smo se pomolili i za vjerne mrtve, koji nisu na ovim grobljima, nego negdje drugdje, te onih kojih se nema tko sjetiti i pomoliti za njih. 

 

Što je poruka ovih dana!? Sjetite se svojih pokojnih na dane poput Svih svetih, zapalite svijeću, može i malu lučicu, da bi im pokazali da vaše svjetlo i dalje tinja za njih, to će njihove duše zasigurno razveseliti, još više ako ćete imati osmijeh na licu dok mislite na njih. Svijeća je simbol života! Nije bitna količina svijeća, cvijeća i hoće li oni umjetnim putem prkositi vremenu, već simbolika svijeće koja dogorijeva i cvijeća koje vene, baš poput ovoga života koji se na grobljima susreće s realnošću smrti, ali i s vječnim životom.