Svetkovina Presvetog Srca Isusova

Svetkovina Presvetog Srca Isusova slavi se već nekoliko stoljeća, ali ga je tek 1859. godine papa Pio IX. uvrstio među blagdane koje slavi cijela Crkva. Prve pobožnosti Srcu Isusovu nalazimo kod srednjovjekovnih mistika, kao što su Julijana iz Norwicha, Francisca Rimska i sv. Bonaventura. U 16. stoljeću posebno su tu pobožnost njegovali isusovci i kartuzijanci. Glavni poticaj za uvođenjem ove svetkovine bilo je ukazanje Srca Isusova sv. Margareti Mariji Alacoque, od 1673. do 1675. godine. Za vrijeme tijelovske osmine godine 1675. Isus joj je dao nalog za uvođenje tog blagdana, ali je tek osamdesetak godina kasnije papa Klement XIII. to dopustio s time da svaka zajednica mora imati odobrenje za slavlje blagdana. Pošto se brzo proširilo slavlje tog blagdana i skoro sve zajednice su imale dopuštenje za slavlje, papa Pio IX. ga je uvrstio među svetkovine koje se slave u cijeloj Crkvi. Presveto Srce Isusovo se slavi drugi petak poslije Tijelova.

 

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova razmišljamo o Božjoj ljubavi koja nam je postala vidljiva u osobi Isusa Krista, po simbolu njegova srca. Srce je simbol ljubavi, pa je tako cijelo slavlje ove svetkovine u znaku ljubavi Boga prema nama, a Bog nam je to htio posvjedočiti u simbolu Isusova srca. O tome nam svjedoči apostol Ivan u svojoj Prvoj poslanici gdje veli: “U ovome se očitova ljubav Božja u nama: Bog Sina svoga jedinorođenoga posla u svijet da živimo po njemu. U ovome je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas i posla Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše.” (1 Iv 4,9-10) Mi smo našim grijesima proboli Isusovo srce koje je puno ljubavi za sve nas pošto se odlučio žrtvovati za naše spasenje. Boga ljubavi i milosrđa, Isus nam je najviše objavio kroz svoje probodeno srce. Kad je jedan vojnik, kako čitamo u današnjem Evanđelju, nakon Isusove smrti probo njegov bok, odmah je potekla krv i voda. To su simboli dva najvažnija sakramenta: Euharistije i krštenja. Po njima se duša preporađa i hrani za vječni život.

Presveto Srce Isusovo, izvore beskrajne ljubavi, tebi se posvećujemo. Hvala ti za ljubav koju si očitovao po spasenjskoj žrtvi na križu i probodenom srcu. Hvala ti za uskrsnuće po kojem si nam darovao pobjedu nad svakim zlom i svakim nečovještvom. Isuse, najvjerniji prijatelju čovjekov i jedini spasitelju ljudskog roda, tvom Srcu posvećujemo sebe, svoje obitelji i svoj narod, posvećujemo ti i svoju domovinu Hrvatsku. Gospodine Isuse Kriste, zahvaljujemo ti za sve darove koje si nam dao: za dar života i zdravlja, za milost vjere i dar pripadnosti Katoličkoj Crkvi. Potvrđujemo svoj krsni savez s Tobom i svoju odluku da po njemu živimo. Presveto Srce Isusovo, otvaramo ti svoja srca da u njih uliješ duha mudrosti i razuma, savjeta i jakosti, znanja i straha Božjega, kajanja i praštanja, mira i pomirenja. Prožmi nas duhom zajedništva u poštivanju različitosti osoba i službi. 

 

Presveto Srce Isusovo, pomozi nam u našim poteškoćama i problemima, tješi nas u našim patnjama, budi nam utočište protiv svakog zla u ovom svijetu, blagoslovi naš rad, posao, učenje i igru, daj nam milost da budemo blagi i nadvladamo svaku srdžbu i ljutnju, blagoslovi mirom, zdravljem i srećom sve članovi obitelji, ispuni svoje svećenike milošću Duha Svetoga da privode k tebi sva srca ljudi. Isuse, neka ova molitva kojom se predajemo tvome srcu, bude poticaj za naše osobno obraćenje i put do istinske molitve i svetosti. Isuse, budi središte našeg bića, budi središte naših obitelji, budi središte naše župne zajednice, budi središte cijeloga našeg hrvatskog naroda, ti koji s Bogom Ocem u jedinstvu Duha Svetoga živiš i kraljuješ u vjeke vjekova. Amen!

 

 

Presveto Srce Isusovo - smiluj nam se!