Sveti Stjepan Prvomučenik 2023

 

Blagdan sv. Stjepana Prvomučenika proslavili smo u utorak, 26. prosinca 2023.

 

Sveti Stjepan prvi je kršćanski mučenik, a bio je jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve. Kao pravi kršćanin, sv. Stjepan se nije odrekao svoje vjere u Isusa Krista, čak i kada je znao da mu zbog toga prijeti smrtna opasnost. Baš kao i Isus, sv. Stjepan je osuđen na smrt od strane naroda, starješina i pismoznanaca, iako nije učinio nikakvo zlo. Umro je mučeničkom smrću - kamenovanjem. Čak i dok je bio kamenovan, sv. Stjepan nije proklinjao svoje ubojice, nego im je oprostio i molio od Gospodina da im to ne uzme za grijeh. Isto je učinio i Isus dok je umirao na križu.

 

Svetu misu u župnoj crkvi u 11:00 sati predvodio je župnik Goran. Svečanosti euharistijskog slavlja pridonijeli su mladi članovi Slovačke kulturno-umjetničke udruge „Franjo Strapač“ iz Markovca Našičkog odjeveni u narodne nošnje. Oni su pred kraj sv. Mise izveli prigodnu recitaciju „Radostna zvest“ (Radosna vijest) i pjesmu „Povedzte nám, pastúškovia“ (Recite nam, pastiri).

 

Župnik Goran se zahvalio članovima SKUU „Franjo Strapač“ na dolasku i nastupu te je njihovim predstavnicima uručio mali poklon. Župnik je zatim čestitao imendan svima koji nose ime po sv. Stjepanu, a dvjema Šteficama osobno je čestitao imendan.

 


 

Video - recitacija i pjesma članova SKUU „Franjo Strapač“:
https://www.facebook.com/zupa.smen/videos/356477137088012