Sveti Stjepan Prvomučenik 2020

Sveti Stjepan PrvomučenikDan nakon Božića obilježava se blagdan svetog Stjepana Prvomučenika. Sv. Stjepan je bio jedan od sedam đakona u crkvenim počecima i prvi kršćanski mučenik. Iz Djela apostolskih saznajemo da je sv. Stjepan pun milosti i snage činio velika čudesa i znamenja u narodu. Živio je dosljedno, naviještajući Evanđelje u svakoj prigodi. Kao pravi kršćanin, nije se odrekao svoje vjere u Isusa Krista, čak i kada je znao da mu zbog toga prijeti smrtna opasnost. Kao i Isus, sv. Stjepan je osuđen na smrt od strane naroda, starješina i pismoznanaca, iako nije učinio nikakvo zlo. Umro je mučeničkom smrću - kamenovanjem. Čak i dok je bio kamenovan, sv. Stjepan nije proklinjao svoje ubojice, nego je molio Gospodina da primi njegov duh. Svojim ubojicama je oprostio i zamolio je Gospodina da im njihov čin ne uzme za grijeh. Isto je učinio i Isus dok je umirao na križu. Umjetnici prikazuju sv. Stjepana kao mladića odjevenog u đakonsku odjeću (dalmatiku), s palmom kao simbolom mučeništva, držeći kamen u ruci.

 

Župnik Patrik Alatić predvodio je misno slavlje na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika u župnoj crkvi s početkom u 11:00 sati. Opisujući život sv. Stjepana, župnik Patrik je poručio da se kršćane i u današnje vrijeme blati, omalovažava i progoni, ali tko ustraje, spasit će se. Župnik Patrik je naglasio da ne odustajemo od svoje vjere, bez obzira što živimo u takvim vremenima. Čak i kada nas kamenuju svojim riječima i zlim djelima, znamo kome vjerujemo i koga slijedimo u svojem životu. Bez obzira na vlastite slabosti i propuste, nastojimo biti Kristovi u svom svakodnevnom životu.

 

Po završetku sv. Mise, župnik Patrik je poručio da budemo radosni, a potom je čestitao imendan svima koji nose ime sv. Stjepana.