Sveti Martin 2021

Blagdan sv. Martina proslavljen je u četvrtak, 11. studenoga 2021. Sveti Martin je bio vojnik, a kasnije i biskup grada Toursa u Francuskoj. Zapisan je kao prvi svetac koji nije bio mučenik. Poznat je kao vojnik koji je jedne hladne zime pomogao siromahu na putu tako da je odsjekao pola svoga vojničkog plašta i zaogrnuo siromaha.

 

Sv. Martin se slavi kao zaštitnik vojnika, konjanika, siromašnih, prosjaka, putnika, Francuske, a posebno je poznat i kao zaštitnik vinara i vinogradara.

 

U našoj se župi sv. Martin slavi na poseban način jer je zaštitnik filijale Breznica Našička. Sv. Misu je u Breznici Našičkoj s početkom u 11:00 sati predvodio župnik Patrik Alatić. Tom prigodom, župnik Patrik je blagoslovio novo liturgijsko posuđe, svijećnjake i križ. Također, crkveno zvono u Breznici Našičkoj sada u potpunosti radi jer je nedavno zamijenjen cijeli mehanizam. Župnik Patrik zahvalio se svima koji materijalno pomažu župi, kao i svima koji mole za župu. Svim mještanima Breznice Našičke, župnik Patrik čestitao je dan njihovog nebeskog zaštitnika.