Sveti Martin 2020

Blagdan sv. Martina proslavljen je u srijedu, 11. studenoga 2020. Sv. Martin je zapisan kao prvi svetac koji nije bio mučenik. Poznat je po tome što je jedne hladne zime pomogao siromahu tako da je odsjekao pola svoga vojničkog plašta i zaogrnuo siromaha. Tim činom, sv. Martin je učinio ono što Isus progovara: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“. Sveti Martin je postao biskupom grada Toursa u Francuskoj 370. godine pa je poznat kao sv. Martin Tourski.

 

Sv. Martin se slavi kao zaštitnik vojnika, konjanika, siromašnih, prosjaka, putnika, Francuske, a posebno je poznat i kao zaštitnik vinara i vinogradara.

 

U našoj se župi sv. Martin slavi na poseban način jer je zaštitnik filijale Breznica Našička. Sv. Misu je na blagdan sv. Martina u Breznici Našičkoj s početkom u 11:00 sati predvodio župnik Patrik Alatić. Župnik Patrik je čestitao svim mještanima Breznice Našičke dan njihovog nebeskog zaštitnika i poručio kako se možemo ugledati na sv. Martina koji je svojim nesebičnim djelima pomagao siromašnima i potrebitima.