Sveti Marko Evanđelist 2023 - proslava svetkovine

 

Velika proslava svetkovine sv. Marka Evanđelista - zaštitnika naše župe i mjesta Markovac Našički, bila je u utorak,  25. travnja 2023.

 

Kao i ranijih godina, uoči same svetkovine, održala se trodnevna duhovna priprava. Misna slavlja u župnoj crkvi predvodili su: vlč. Tomislav Varela - župni vikar u Župi sv. Leopolda B. Mandića u Požegi (1. dan), vlč. Matej Filipović - prefekt Kolegija u Požegi (2. dan) i fra Vinko Brković - župni vikar u Župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama (3. dan).

 

U utorak, 25. travnja 2023., na dan svetkovine sv. Marka Evanđelista, u župi su bile dvije sv. Mise - jutarnja u 08:00 sati održana u kapelici sv. Marka, nedaleko od župne crkve, koju je predvodio župnik Patrik Alatić i svečana sv. Misa u 11:00 sati održana u župnoj crkvi sv. Marka koju je predvodio pater Ivan Ike Mandurić - superior Isusovačke rezidencije u Osijeku.

 

 

Velika radost bila je vidjeti i čuti patera Iku u našoj župnoj crkvi koji se rado odazvao pozivu župnika Patrika da predvodi svečano euharistijsko slavlje te s nama proslavi svetkovinu našeg nebeskog zaštitnika. Uz patera Iku i župnika Patrika, u misnom slavlju koncelebrirali su svećenici našičkog dekanata: vlč. Anto Ivić - dekan našičkog dekanata i župnik u Feričancima, fra Tomislav Faletar - gvardijan i župnik u Našicama, vlč. Perica Matanović - župnik u Velimirovcu, fra Tonio Vučemilović - župnik u Đurđenovcu, vlč. Željko Strnak - župnik u Orahovici, vlč. Nedjeljko Androš - župnik u Čačincima, vlč. Josip Prpić - župnik u Bokšiću, vlč. Željko Benković - župnik u Podgoraču.

 

 

Proslava sv. Marka Evanđelista u našoj je župi svake godine lijepa i svečana, no ove godine je bila posebna. Kao župa i mjesto, iznimno smo ponosni što je svečano euharistijsko slavlje iz župne crkve uživo prenosila Laudato TV. Ako se pitate: „Otkud Laudato TV u našoj župi?!“, odgovor zna naša veza i posrednik, a to je, tko drugi nego... sv. Marko Evanđelist!  smiley

 

Uz našeg nebeskog posrednika, zemaljski posrednici bili su: župnik Patrik Alatić, Franjo Fedor i Nina Fedor Matek - djelatnica na Laudato TV-u, i nadamo se (u skoroj budućnosti), voditeljica Laudato TV centra Našice.  laugh

 

 

Ekipa Laudato TV-a stigla je u utorak ujutro te su vrlo brzo sve spojili i pripremili za prijenos sv. Mise uživo. Ovim putem ih pohvaljujemo na profesionalno obavljenom poslu, ali nam je žao što je prijenos uživo na početku sv. Mise iznenadno prekinut na 10-ak minuta zbog tehničkih poteškoća. To samo potvrđuje da prijenos uživo nije lako ostvariti, a kako bi Laudato TV imao što kvalitetniju opremu za buduće prijenose, možemo im pomoći svojom donacijom:

https://laudato.hr/donacije

 

I naša je župa donirala Laudato TV-u kako bi pokrili troškove dolaska i prijenosa sv. Mise, a ujedno i kao zahvala što su se odazvali pozivu te gledateljima približili naše mjesto, župu, ljude i običaje. Hvala svima iz Laudato TV-a što su obojili naša srca u boju ljubavi!

 


 

 

Preporučujemo pogledati i preslušati propovijed patera Ike Mandurića koja je, jednom riječju, bila - snažna!

https://fb.watch/keKKdTknb-/

 

 

Ekipa Laudato TV-a poslala nam je cijelu snimku sv. Mise
(bez tehničkih poteškoća):

https://fb.watch/kyCgXd-peo/

 

 


 

Misna čitanja su pročitali, tj. navijestili - 1. čitanje: Miroslav Škof, psalam: Mihaela Varga-Kraljik, 2. čitanje: Kristina Fedor, evanđelje: vlč. Perica Matanović, molitva vjernika: Marija Djedović i Karlo Malovčak.

 

 

Misno slavlje uveličali su mlađi članovi i članice Slovačke kulturno-umjetničke udruge „Franjo Strapač“ iz Markovca Našičkog odjeveni u narodne nošnje. Mnogi od njih su i ministranti. Sv. Misi prisustvovali su predstavnici vatrogasaca i udruga u mjestu, kao i predstavnici vlasti. Pjesme iz srca je pjevao župni pjevački zbor pod vodstvom orguljašice Tare Vukoja.

 

 

Pred kraj sv. Mise, pater Ike je iznio Božji blagoslov na naša polja, njive i usjeve te blagoslovio žito kojeg su okupljenim vjernicima podijelili ministrantice Petra Fedor i Ana Djedović.

 

 

Župnik Patrik zahvalio se svima koji su uveličali misno slavlje. Zahvalio se braći svećenicima na dolasku, a posebno pateru Iki Manduriću koji je došao izbliza, tj. iz Osijeka. U znak zahvalnosti, u ime cijele župne zajednice, ministrantice Modela Ivanek i Ema Hanižjar udijelile su pateru Iki prigodni poklon.

 

 

Radosni pater Ike zahvalio se na zajedništvu na sv. Misi te svima udijelio završni Božji blagoslov.

 

 

Ugodno druženje s paterom Ikom i župljanima nastavljeno je pred župnom crkvom, a župnik Patrik i župni suradnici dali su izjave za Laudato TV. Hvala veseloj Nini i strpljivom snimatelju Kreši iz Laudato TV-a na svoj požrtvovnosti da nas predstave u najboljem svjetlu. Radujemo se i nekoj budućoj suradnji!

 

 

Tko nije bio u mogućnosti s nama proslaviti sv. Marka, može pregledati fotografije koje dočaravaju atmosferu toga lijepoga dana.

 


 

Cijeli foto album s oko 200 fotografija dostupan je za pregled i preuzimanje na Google disku (Google Drive):

https://tinyurl.com/proslava-sv-marka-2023

 


 

Reportaža Laudato TV-a o našoj župi iz emisije „Izdvojeno“:

https://fb.watch/keKTrC4Dr_/