Sveti Marko Evanđelist 2023 - 2. dan trodnevnice

 

Treću Vazmenu nedjelju proslavili smo 23. travnja 2023. Taj je dan ujedno bio 2. dan trodnevnice uoči proslave svetkovine sv. Marka Evanđelista - zaštitnika naše župe.

 

Tom prigodom, euharistijsko slavlje u župnoj crkvi u 11:00 sati predvodio je vlč. Matej Filipović - prefekt Kolegija u Požegi. Vlč. Matej je već bio u našoj župi - kao ispomoć župniku Patriku tijekom Božića 2021. godine. Drago nam je što je ponovno došao. Ovoga puta, vlč. Matej nije došao sam, nego je poveo trojicu mladića koji borave u Kolegiju Požeške biskupije.

 

Evanđelje po Luki koje opisuje put dvojice Isusovih učenika u Emaus navijestio je župnik Patrik, a vlč. Matej održao je propovijed na tu temu. Poručio je da u životu uvijek idemo prema Isusu, tj. prema Jeruzalemu, a ne suprotnom smjeru kao što su išli dvojica Isusovih učenika - od Jeruzalema do Emausa. Rekao je da ne gubimo vjeru i nadu kada nam bude teško jer ni Isusovim učenicima u ono vrijeme nije bilo lako. Pojasnio je da svaka naša kriza u životu ne mora nužno biti nešto loše, nego prilika da razmislimo što to Isus od nas želi te da mu se potpuno predamo.

 

 

Pred kraj sv. Mise, vlč. Matej je ukratko opisao Kolegij Požeške biskupije. Rekao je da je to odgojno-obrazovna ustanova koja omogućuje boravak učenicima koji prihvaćaju odgoj u duhu Katoličke Crkve, kao i onima koji razmišljaju o svećeničkom zvanju. I sâm je boravio u Kolegiju, zajedno s našim vlč. Markom Gerendajem. Obojica ispočetka nisu planirali ići putem svećeništva, no s vremenom su osjetili Božji poziv. Zahvalio se svima koji mole za nova duhovna zvanja. Također se zahvalio što i naša župa redovito donira materijalna sredstva kojima se potpomaže rad Kolegija Požeške biskupije.

 

Župnik Patrik se zahvalio vlč. Mateju na dolasku u župu i predvođenju misnog slavlja.

 

Trodnevnica uoči proslave svetkovine sv. Marka Evanđelista završava u ponedjeljak, kada večernju sv. Misu u župnoj crkvi u 19:00 sati predvodi fra Vinko Brković - župni vikar u Župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama.