Sveti Marko Evanđelist 2022 - 3. dan trodnevnice - Nedjelja Božjeg milosrđa

Trodnevna duhovna priprava uoči sv. Marka Evanđelista - zaštitnika naše župe, završila je Nedjeljom Božjeg milosrđa, 24. travnja 2022. To je svetkovina posvećena Božjem milosrđu koja se slavi prve nedjelje nakon Uskrsa. Proglasio ju je papa Ivan Pavao II. na dan kanonizacije sv. Faustine Kowalske, 30. travnja 2000.

 

Božje milosrđe pobožnost je Isusu Kristu povezana s Isusovim ukazanjima sv. Faustini Kowalskoj. Štovatelji Božjeg milosrđa obilježavaju Sat milosrđa molitvom krunice Božjeg milosrđa svakoga dana u 15:00 sati jer je u to vrijeme Isus umro na križu.

 

Među katolicima je vrlo poznata slika Božjeg milosrđa koja prikazuje Isusa kako podiže desnu ruku kao znak blagoslova, dok mu je lijeva ruka na prsima iz kojih izviru dvije zrake - crvena i bijela. Te zrake označuju krv i vodu koje su potekle kada je Isusovo umiruće srce na križu bilo kopljem probodeno. Ispod slike stoji natpis: „Isuse, ja se uzdam u Tebe“. Slika simbolički predstavlja milosrđe, oproštenje i Božju ljubav. Prema Dnevniku sv. Faustine Kowalske, Isus je obećao posebnu zaštitu i milosti svakom gradu i svakoj kući u kojima će ta slika biti izložena. Slika Božjeg milosrđa, uz sliku sv. Marka Evanđelista i Blažene Djevice Marije, krasi oltarni zid župne crkve.

 

Ususret svetkovini Božjeg milosrđa, na Veliki petak započela je devetnica u čast Božjem milosrđu. Krunica Božjeg milosrđa molila se svakoga dana u župnoj crkvi u 19:00 sati.

 

Svetu Misu na Nedjelju Božjeg milosrđa u župnoj crkvi u 11:00 sati predvodio je župnik Patrik. U propovijedi, župnik Patrik govorio je o Božjem milosrđu. Poručio je kako nema tih grijeha koje Bog po svojoj ljubavi i milosrđu ne može oprostiti. No, Bog oprašta grijehe tek kada se pokajemo iz srca. Prvi korak je na nama. Isus je opraštao grijehe svima koji su se pokajali. Župnik Patrik naglasio je da ne tražimo opravdanje za naše grijehe i da ne mislimo kako naše grijehe Bog neće oprostiti jer nosimo velik teret grijeha. Sve što je potrebno jest pokajati se i priznati vlastite grijehe. Isus će nam tada oprostiti grijehe i pripraviti mjesto za život vječni na Nebesima.

 

Po završetku sv. Mise, župnik je pozvao sve na proslavu svetkovine sv. Marka Evanđelista u ponedjeljak, 25. travnja 2022. Jutarnju sv. Misu u 08:00 sati u kapelici sv. Marka predvodit će župnik Patrik, a svečanu sv. Misu u 11:00 sati u župnoj crkvi predvodit će vlč. Matija Pavlaković - rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.