Sveti Marko Evanđelist 2022 - 1. dan trodnevnice

Ususret svetkovini sv. Marka Evanđelista - zaštitnika naše župe i mjesta Markovac Našički koja se slavi u ponedjeljak, 25. travnja 2022., u župnoj crkvi održava se trodnevna duhovna priprava.

 

Trodnevnica je započela u petak, 22. travnja 2022., večernjom sv. Misom u 19:00 sati koju je predvodio vlč. Ivan Popić - župnik Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru. Vlč. Ivan je i prije dolazio u našu župu zajedno s biskupom Antunom Škvorčevićem dok je obnašao dužnost kancelara Požeške biskupije.

 

Vlč. Ivan je u propovijedi istaknuo kako je Isusovo uskrsnuće najvažnija i najveća činjenica života jednog kršćanina. Upitao je kakav je naš odnos s uskrslim Isusom - je li Isus onaj s kojim započinjemo i završavamo sve u našem životu ili smo Isusa ostavili po strani? Izrazio je žaljenje što su mnogi ljudi u svijetu odbacili Isusa te zbog toga nastaje mržnja, nevolje i ratovi. Vlč. Ivan je poručio kako je najlakše biti vjernik u crkvi. Pravo poslanje svakog vjernika počinje kada sv. Misa završi. Upravo kršćani trebaju biti ti koji će Isusa svjedočiti drugima. Vlč. Ivan je na kraju rekao da njegujemo našu župnu zajednicu. Župnici dolaze i odlaze, a župna zajednica ostaje i nastavlja izgrađivati Isusovu Crkvu.

 

Po završetku sv. Mise, župnik Patrik se zahvalio vlč. Ivanu na dolasku u našu župu, a vlč. Ivan je pozvao i župnika Patrika i sve župljane na posjet njegovoj župi u Daruvaru. Osim Župe Presvetog Trojstva, u Daruvaru postoji i Župa sv. Antuna Padovanskog kojom upravlja vlč. Žarko Turuk - prvi župni vikar u našoj župi koji je djelovao od 2011. do 2013. godine.

 

Trodnevnica se nastavlja u subotu, 23. travnja 2022, kada večernju sv. Misu u 19:00 sati predvodi fra Josip Vukoja - župni vikar Župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama.