Sveti Marko Evanđelist 2022

Nebeskog zaštitnika naše župe i mjesta Markovac Našički - sv. Marka Evanđelista, svečano smo proslavili u ponedjeljak, 25. travnja 2022. Uoči te svetkovine, bila je trodnevna duhovna priprema u kojoj su uz župljane sudjelovali: vlč. Ivan Popić iz Daruvara, fra Josip Vukoja iz Našica te naš župnik Patrik Alatić.

 

 

 

Na dan svetkovine sv. Marka Evanđelista, u župi su bile dvije sv. Mise - jutarnja u 08:00 sati održana u kapelici sv. Marka koju je predvodio župnik Patrik i svečana sv. Misa u 11:00 sati održana u župnoj crkvi koju je predvodio vlč. Matija Pavlaković - rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

 

 

 

Uz vlč. Matiju i župnika Patrika, koncelebrirali su svećenici našičkog dekanata: vlč. Anto Ivić - dekan našičkog dekanata i župnik u Feričancima; fra Petar Cvekan - gvardijan i župnik u Našicama; fra Tonio Vučemilović - župnik u Đurđenovcu; vlč. Josip Vračarić - župnik u Crncu; vlč. Željko Benković - župnik u Podgoraču; vlč. Nedjeljko Androš - bivši župnik naše župe (2015.-2017.), trenutno župnik u Čačincima.

 

Na početku misnog slavlja, vlč. Matija Pavlaković izrazio je radost što može biti hodočasnikom sv. Marku Evanđelistu u Markovcu Našičkom u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa svim vjernicima. Župniku Patriku i svim župljanima čestitao je župnu svetkovinu.

 

Prvo čitanje pročitala je Nada Bereš. Psalam je pročitala Lidija Gerendaj, a molitvu vjernika je pročitala Sanda Komjetan. Evanđelje po Marku pročitao je vlč. Anto Ivić, a vlč. Matija Pavlaković održao je prigodnu propovijed.

 

 

Vlč. Matija je u propovijedi govorio o životu i djelu sv. Marka. Rekao je da, prije svega, trebamo zahvaliti za Markovo pisano, životno i mučeničko svjedočanstvo - Evanđelje koje je nastalo suradnjom s apostolima Petrom i Pavlom. Markovo evanđelje je najstarije. Evanđelisti Matej i Luka uzeli su ga kao predložak i upotpunili. Vlč. Matija je poručio da mi, kao Isusovi učenici, pozvani smo postati otvoreno Evanđelje onima koje susrećemo i truditi se preobražavati ovaj svijet. Pozvao je sve vjernike da glasno, poput lava - simbola sv. Marka, izreknemo svoje vjerovanje u Isusa Krista. Svim vjernicima je rekao da se mole sv. Marku za blagoslov polja i poljoprivrednih dobara. Vlč. Matija je propovijed završio rekavši nam da ne dopustimo da Bog pokraj nas prolazi, a da u nas ne ulazi te da se ugledamo u sv. Marka koji nas trajno poziva da se otvorimo snazi Duha Svetoga.

 

Slavlje sv. Mise dodatno su uveličali članovi i članice Slovačke kulturno-umjetničke udruge „Franjo Strapač“ iz Markovca Našičkog odjeveni u narodne nošnje. Mnogi od njih su i ministranti. Prigodne liturgijske pjesme pjevao je pjevački zbor, a svirao je orguljaš Ivica Škof.

 

 

Nakon sv. Pričesti, vlč. Matija blagoslovio je žito koje su vjernici po završetku sv. Mise ponijeli svojim kućama.

 

 

Pred kraj svetog misnog slavlja, župnik Patrik čestitao je župljanima svetkovinu sv. Marka Evanđelista. Prenio je pozdrave i čestitke od fra Vjekoslava Kocijana i vlč. Nikole Legca. Župnik Patrik se zahvalio svima na molitvi, pjesmi, svirci i svemu što je uveličalo svečano misno slavlje. Zahvalio se subraći svećenicima iz našičkog dekanata na čelu s dekanom vlč. Antom Ivićem, a posebno se zahvalio predvodniku misnog slavlja - vlč. Matiji Pavlakoviću na dolasku u našu župu. Župnik Patrik i vlč. Matija znaju se još iz studentskih dana te mu je drago što su se ponovno vidjeli.

 

 

U ime župne zajednice, ministranti Luka Djedović i Modela Ivanek predali su vlč. Matiji prigodni dar. Vlč. Matija se zahvalio i rekao da mu je drago što je radost župne svetkovine sv. Marka proslavio sa župnikom Patrikom i svima nama.

 

 

Zahvaljujemo se Gordani i Zdenku Cepunu na uređenju oltara i na donaciji žita, kao i svima drugima koji su uredili župnu crkvu, kapelicu sv. Marka i okoliš. Zahvaljujemo se dragome Bogu i sv. Marku na lijepom danu.

 

 


 

Sv. Misa u 08:00 sati u kapelici sv. Marka

 

 


 

Sv. Misa u 11:00 sati u župnoj crkvi