Sveti Marko Evanđelist 2021

Svetkovinu sv. Marka Evanđelista - zaštitnika naše župe i mjesta Markovac Našički, proslavili smo u nedjelju, 25. travnja 2021. Za taj dan smo se pripremali kroz trodnevnu duhovnu pripravu koja je bila u župnoj crkvi od četvrtka do subote.

 

 

 

U nedjelju su u župi bile dvije sv. Mise - jutarnja u 08:00 sati i svečana sv. Misa u 11:00 sati. Župnik Patrik je održao jutarnju sv. Misu u kapelici sv. Marka. Kapelica je obnovljena 2019. godine, a sv. Misa se tako ondje ponovno održala nakon mnogo godina.

 

 

 

 

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi u 11:00 sati predvodio je vlč. Marijan Pavelić - povjerenik za medije i duhovna zvanja Požeške biskupije. Vlč. Marijan je ujedno pastoralni suradnik u našoj župi. Zbog obaveza u biskupiji, osobito oko prijenosa sv. Misa iz požeške katedrale, nismo ga dugo vidjeli u našoj župi, no drago nam je da je uspio doći proslaviti s nama našeg nebeskog zaštitnika.

 

Uz vlč. Marijana, na sv. Misi su koncelebrirali fra Petar Cvekan - gvardijan i župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama i naš župnik - vlč. Patrik Alatić. S vlč. Marijanom su došli i dvojica polaznika Kolegija Požeške biskupije.

 

Fra Petar je navijestio evanđelje, a vlč. Marijan je održao propovijed.

 

Budući da je u nedjelju ujedno bila Nedjelja dobrog pastira, vlč. Marijan je u propovijedi govorio o tome kako je Isus pravi pastir koji nas nikada ne ostavlja. Naglasio je da kao što ovce poznaju svoga pastira jer s njima provodi puno vremena, tako i mi trebamo poznavati našega pastira - Isusa i provoditi s njime vrijeme u molitvi. Vlč. Marijan je napomenuo da Bog nikada ne odustaje od nas, čak i kada mi odlutamo od Njega. Isus nam u prispodobi o izgubljenoj ovci o tome jasno daje do znanja. Vlč. Marijan je zatim rekao da je naš nebeski zaštitnik - sv. Marko Evanđelist zapravo primjer dobrog pastira jer je služio drugima. Iz Svetog Pisma saznajemo da je sv. Marko pratio sv. Petra i sv. Pavla te da sve što je čuo, zapisao je u Evanđelje. Markovo Evanđelje je prvo, tj. najstarije Evanđelje. Vlč. Marijan je spomenuo da je sv. Marko bio utemeljitelj prve kršćanke zajednice u Aleksandriji te je postao i aleksandrijskim biskupom. Neprijateljski raspoloženi stanovnici napadaju sv. Marka u crkvi, vežu ga oko vrata i vuku ga sve dok nije umro. Kao dobar pastir, sv. Marko je položio svoj život za svoje ovce. Vlč. Marijan je završio propovijed pozivom da svi, baš poput Isusa, u svojim obiteljima, školi, radnom mjestu i župi, budemo dobri pastiri.

 

Nakon Euharistije, vlč. Marijan je blagoslovio žito kojeg su prisutni vjernici ponijeli sa sobom po završetku sv. Mise.

 

 

 

 

Pri kraju sv. Mise, župnik Patrik se zahvalio vlč. Marijanu na dolasku i predvođenju svečanog misnog slavlja. Također se zahvalio i fra Petru na dolasku. Župnik je potom rekao kako nismo zaboravili vlč. Marijana koji zbog obaveza u biskupiji izbiva iz naše župe već duže vrijeme. Za vlč. Marijana je pripremljeno iznenađenje.

 

 

 

U ime ministranata, ali i cijele župne zajednice, riječi zahvale vlč. Marijanu uputila je ministrantica Gracia Hlobik. U svome govoru, Gracia je zahvalila vlč. Marijanu za sve što je učinio za našu župu. Gracia mu je posebno zahvalila za sve zabavne susrete koje je proveo s ministrantima. Buket cvijeća mu je potom predala ministrantica Korina Budoš.

 

 

Sav dirnut, vlč. Marijan rekao kako uvijek rado dolazi u našu župu i da se s nama doista osjeća jako lijepo. Žao mu je što su ga nove obaveze spriječile da nedjeljom dolazi u našu župu služiti sv. Mise, no napominje kako je to sve dio pastirske službe i da je uvijek spreman staviti se drugima na raspolaganje. Zahvaljuje se za podršku i zajedništvo i nada se kako će još biti prigoda da se susretnemo. Biskup Antun Škvorčević mu za sada nije dao novu službu, tako da se vlč. Marijan i dalje vodi kao pastoralni suradnik u našoj župi, iako nedjeljom u našu župu umjesto vlč. Marijana na ispomoć dolazi našički vojni kapelan don Mate Mihaljević.

 

Vlč. Marijan je zatim najavio predstavljanje dvojice mladića koji su njime došli. Obojica su polaznici Kolegija Požeške biskupije. Običaj je da se na Nedjelju dobrog pastira kaže nešto više o duhovnim zvanjima, a najbolji primjer je čuti to od nekoga tko se za to priprema. Tako su se obojica predstavili i opisali život u Kolegiju.

 

Prvi se predstavio Matej Marijanović. Dolazi iz Župe Marije Kraljice i sv. Jurja u Davoru. Rekao je kako je ministrantom postao sa 6 godina, a s 12 godina je postao sakristantom. Ozbiljno je shvatio svoju službu i pomagao svome župniku u pripremi sv. Misa. Duhovni poziv je osjetio u 6. razredu osnovne škole, upravo iz razloga što je svakodnevno odlazio na sv. Misu. Matej je napomenuo kako su mu prvi dani u Kolegiju bili jako teški jer mu je sve bilo novo i bio je daleko od svoje kuće i obitelji, no ubrzo se priviknuo i počeo se osjećati kao kod svoje kuće. Rekao je kako je Kolegij odgojno-obrazovna ustanova i da je pohađanje potpuno besplatno. Pozvao je sve zainteresirane mladiće koji osjećaju svećenički poziv da se jave svome župniku kako bi se upisali u Kolegij.

 

Zatim se predstavio Ivan Bazdanović. Dolazi iz Župe Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli. Opisao je dnevni raspored u Kolegiju: u 07:00 je jutarnja molitva, u 07:15 je doručak, od 08:00 do 14:00 je nastava, u 14:00 je ručak, od 14:00 do 16:00 je slobodno vrijeme, od 16:00 do 18:00 je učenje, u 18:00 je sv. Misa, nakon sv. Mise je večera, zatim slobodno vrijeme do 20:00, od 20:00 do 21:00 je učenje, u 21:00 je večernja molitva i nakon molitve je počinak. Srijedom imaju generalno čišćenje soba, četvrtkom susret s duhovnikom, a vikendom je opuštenije i imaju više slobodnog vremena. Ivan je rekao da je i njemu u početku bilo teško, no kasnije se priviknuo. Nakon 4 godine boravka u Kolegiju, postaje pomalo žalostan što se njegov boravak u Kolegiju bliži kraju. Zahvalan je Bogu i svima u Kolegiju što su mu pomogli u njegovom duhovnom pozivu. Pozvao je mlade na upis u Kolegij i Katoličku gimnaziju u Požegi.

 

Vlč. Marijan je zatim opisao kako je on, kao povjerenik za duhovna zvanja u Požeškoj biskupiji, uvijek nastojao da svima pomogne u duhovnom pozivu, no naglasio je da svećenički poziv i priprava budućih svećenika ne ovisi samo o ljudskim sposobnostima, nego jako puno ovisi o molitvi. Dobri svećenici i dobri pastiri proizlaze iz naše molitve. Vlč. Marijan je napomenuo da je u Kolegiju bio i Marko Gerendaj koji dolazi iz naše župe (Markovac Našički) i koji je trenutno đakon, a ove godine treba biti zaređen za svećenika i imati mladu misu. Upravo je to konkretan primjer mladića iz naše župe koji je bio u Kolegiju, ustrajao u svome duhovnom pozivu sve do samog ređenja. Ne zaboravimo i Nikolu Cingela koji također dolazi iz naše župe (Markovac Našički) i koji je već postao svećenikom i također treba imati mladu misu u našoj župi ove godine. Vlč. Marijan je potaknuo na molitvu za nova duhovna zvanja, ali napomenuo kako trebamo i zahvaliti za sve dobre svećenike koje nam je dao. Na kraju je čestitao imendan svima koji ga slave i udijelio završni Božji blagoslov.

 


 

Sv. Misa u 08:00 sati u kapelici sv. Marka

 

 


 

Sv. Misa u 11:00 sati u župnoj crkvi sv. Marka