Sveti Marko Evanđelist 2019

U četvrtak, 25.4.2019., proslavili smo nebeskog zaštitnika naše župe - svetog Marka Evanđelista. Svečana sv. Misa je bila u 11:00 sati u župnoj crkvi. Misno slavlje je predvodio preč. Antun Ćorković - župnik i rektor svetišta Gospe od Suza u Pleternici. Uz našega župnika Nikolu Legca, na sv. Misi su još prisustvovali: vlč. Anto Ivić - župnik župe Presvetog Trojstva u Daruvaru i bivši pastoralni suradnik u našoj župi; vlč. Roko Ivanović - župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Crncu; fra Vjekoslav Kocijan - bivši franjevački kapelan u Markovcu Našičkom; fra Franjo Tomašević - franjevac u župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama; vlč. Željko Strnak - župnik župe Našašća sv. Križa u Orahovici; vlč. Željko Benković - župnik župe sv. Nikole Biskupa u Podgoraču te fra Tonio Vučemilović - župnik župe sv. Josipa u Đurđenovcu. Ostali svećenici našičkog dekanata su imali obaveze u svojim župama, no pridružili su se kasnije na zajedničkom ručku u župnoj kući. Sv. Misi su prisustvovali i markovački bogoslovi Marko Gerendaj i Nikola Cingel.

 

U svojoj propovijedi, preč. Antun Ćorković spomenuo je kako slavimo 15 godina postojanja župe, ali i 140 godina od dolaska Slovaka u Markovac Našički. Poručio je kako su nas Bog i vjera održali da znamo tko smo i što smo. Podsjetio nas je kako uistinu trebamo biti braća i sestre i da ne možemo ljubiti Boga, a ne ljubiti bližnjega. Istaknuo je kako je sve prolazno, osim vjere i Crkve.

 

 

Propovijed preč. Antuna Ćorkovića donosimo u cijelosti:

https://www.facebook.com/zupa.smen/videos/2354406634883540/

 


 

Svečano misno slavlje su svojom nazočnošću dodatno uljepšali mladi članovi Slovačke kulturno-umjetničke udruge "Franjo Strapač" iz Markovca Našičkog koji su pri završetku sv. Mise otpjevali pjesmice na slovačkom jeziku uz pratnju svoje učitel'ke Ane Marošević.

https://www.facebook.com/zupa.smen/videos/2120737214648077/

 


 

Preč. Antun Ćorković blagoslovio je žito. Prije samog završetka sv. Mise, župnik Nikola zahvalio se svim svećenicima na dolasku, a posebno fra Vjekoslavu Kocijanu koji je s nama od 2. dana trodnevnice uoči sv. Marka Evanđelista. Kao zahvalu, uručena mu je velika slika s pogledom na kapelicu sv. Marka. Prigodan poklon dobio je i preč. Antun Ćorković - uručena mu je velika slika Isusa na križu.