Sveti Marko Evanđelist - zaštitnik župe

Danas, 25. travnja 2016. godine, proslavljen je zaštitnik naše župe - sv. Marko Evanđelist, svečanim misnim slavljem u 11:00h, kojeg je, u koncelebraciji četiri svećenika našičkog dekanata, predvodio velečasni Vicko Obradović, župnik župe Svetog Duha u Feričancima, dok su dva svećenika bila na raspolaganju za svetu ispovijed. Kroz protekla tri dana, župa i župljani pripremali su se trodnevnom duhovnom obnovom za sam dan zaštitnika, gdje su imali priliku duhovno se pripremiti, ali i ispovjediti se, te očistiti svoju dušu da bi mogli u potpunosti se sjediniti s Kristom Gospodinom.

 

Blagdan sv. Marka Evanđelista može nam biti krasna prilika da se duhovno što više sprijateljimo i s njegovim evanđeljem i sa Svetim pismom uopće. Sveto pismo je povijest u kojoj je glavni junak Bog sam, koji neprestano govori, djeluje i zahvaća. On je od vječnosti zamislio povijest spasenja, a Sveto pismo od prve do posljednje knjige opisuje njezino ostvarenje. Isus je središte povijesti i odatle Marko počinje i tu se vraća. On ne skuplja činjenice da bi ih poredao već ih stavlja u svrhu povijesti spasenja i tako ih reda, odnosno podvrgava čitatelja i uključuje ga u spasenjsku povijest. On počinje križem i uskrsnućem i tu se vraća. On želi odgovoriti na upit koji se stalno nameće – tko je Isus Krist? Zato piše i tako odgovara da se isprepliću Isusove riječi i čini kao veličina s jedne strane i s druge strane slabost i krhkost čovjeka.

 

O samom životu svetoga Marka ne znamo mnogo. Ono najznačajnije o njemu govori nam zapravo njegovo evanđelje. Kad kažemo o njemu, ne mislimo na određene biografske podatke, već o njemu kao piscu Evanđelja. Njegovo pisano djelo govori o njemu kao o odličnom pučkom pripovjedaču. On pripovijeda događaje Isusova života jasno, a zaustavlja se i na vrlo dragocjenim pojedinostima kojih kod drugih evanđelista ne susrećemo. U svom je pripovijedanju pod utjecajem svetoga Petra jer je zapravo njegove kateheze stavio na papirus za potrebe vjernika rimske općine.

 

Što je velečasni Obradović naglasio i što je uputio samim vjernicima na blagdan njihovog zaštitnika, možete pogledati u nastavku, gdje Vam prenosimo propovijed u cijelosti.

 

 


 

Na kraju misnog slavlja, župnik vlč. Nedjeljko Androš, zahvalio je na zajedništvu svećenicima, župljanima i gostima. Uputio je riječi zahvale svima koji su pomogli u organizaciji proslave. Blagoslovljeno je i žito koje je bilo pripremljeno, a tako i sva ona mjesta, na koja ćemo to žito odložiti, naša žitna polja i bašte. Velečasni Obradović na kraju svete mise zazvao je Božji blagoslov na sve nas. U župnoj crkvi ujutro je održana rana sveta misa u 8h koju je predvodio kapelan velečasni Mario Mazanik,  sa blagoslovom žita, kojoj su prisustvovali ministranti, pjevači, te ostali Božji puk.

 

 

 

Sveti Marko Evanđeliste - zaštitniče naše župe - moli za nas!