Sveti Antun Padovanski - zaštitnik našega grada

Sveti Antun Padovanski poznat je kao svećenik franjevac, čudotvorac i Evanđeoski naučitelj. Rođen je u Lisabonu 1195.godine. On je potjecao iz plemenite lisabonske obitelji, a na krštenju je dobio ime Ferdinand. Kad mu je bilo 20 godina, stupio je u red regularnih kanonika sv. Augustina i to u samostanu Sv. Vinka kod Lisabona. Tu je ostao dvije godine, a zatim prešao u samostan Sv. Križa u Coimbru, koja je tada bila najčasnije kulturno središte Portugala. 1219. bio zaređen za svećenika.

 

Kada je kroz Coimbru prolazila povorka s relikvijama prvih mučenika novoosnovanoga franjevačkoga reda, koji su poginuli za vjeru u sjevernoj Africi. I mladog je Ferdinanda obuzela želja za mučeništvom, da i on svoju vjeru posvjedoči krvlju. Stoga je zamolio za dopuštenje da smije stupiti u franjevce, što mu je i odobreno. Stupivši u novi red, promijenio je ime i prozvao se Antunom. Želio je biti mučenik, no Bog je s njim imao druge planove. Jedan ljetopis o tome kaže: »Sam Bog mu se opro udarivši ga teškom bolešću što ga je mučila cijelu zimu.« Pritisnut bolešću, Antun se želio vratiti u domovinu i dao se već na put, ali žestoka oluja baci brod na kom se vozio na sicilijsku obalu. Na Siciliji je u proljeće 1221. ostao posve kratko vrijeme, ostavivši iza sebe neke neodređene uspomene. Dotada posve nepoznat i svojim fratrima, Antun je zablistao kad je nenadano morao održati propovijed u Forliju kod jednog svećeničkog ređenja. Tada je otkriveno njegovo veliko teološko znanje, osobito poznavanje Svetoga pisma, i njegova velika rječitost, koja će ga učiniti jednim od najvećih crkvenih propovjednika svih vremena.

 

Kao profesor teologije Antun je dobio pismo od utemeljitelja reda sv. Franje, u kojem mu serafski otac mudro napominje: »Sviđa mi se što braći predaješ teologiju, samo ako studirajući ne gasiš duh molitve, kako i stoji u našem Pravilu.« Sveti Antun je odličan svjedok marijanske tradicije, on veliča naročito Marijino djevičanstvo, čistoću i svetost. Izričito uči da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo. Dvadesetak dana pred smrt povukao se u samoću Camposampiero, dvadesetak kilometara daleko od Padove. Ondje se pogoršala njegova vodena bolest od koje je bolovao neko vrijeme. Htio je da ga prenesu u Padovu, ali je umro na putu. Prije smrti, u viđenju je ugledao svoga Gospodina, a izdahnuo je u petak 13. lipnja.Bog je odmah počeo s proslavom svoga sluge jer je skupina dječaka pohitila u obližnju Padovu vičući kroz grad: »Umro je sveti pater.« Ni punu godinu kasnije papa Grgur IX. svečano ga je u katedrali u Spoletu uvrstio u broj svetih. Pripisuju mu se mnoga čudesa pa je vjerojatno i zbog njih postao toliko štovani svetac. Već je za života ozdravio mnoge bolesnike pa čak i oživio neke mrtvace. Neke je opsjednute oslobodio vlasti sotone, a proricao je i buduće događaje. Neka je svečeva čudesa ovjekovječila likovna umjetnost, tako njegovo propovijedanje ribama, čudo s mazgom što je pala na koljena pred Presvetim Sakramentom, ukazanje Djeteta Isusa.

 

Grob sv. Antuna, koji se nalazi na oltaru, neprestano obilaze njegovi štovatelji, dotičući se živom vjerom kamena koji krije njegove tjelesne ostatke. I to je jedno mjesto žarke molitve koja sadržava tolike ljudske potrebe, vapaje, suze, što se dižu iz ove suzne doline pred onoga u koga Božji narod ima toliko povjerenja. Sveti Antun Padovanski je glavnim zaštitnikom male djece, nerotkinja - žena koje mu se željne potomstva usrdno obraćaju ; pomoćnik je i potencijalnim udavačama, koje ga zazivaju u traženju dobrog muža; ozdravljenje vida i pronalaženje izgubljene stvari.

 

Sveti Antun Padovanski je zaštitnik Župe i grada Našica, kojemu i mi kao župna zajednica pripadamo. Kao i svake godine, tako i ove, blagdan sv. Antuna Padovanskog proslavio se svečano uz mnogobrojne duhovne i kulturne događaje i sadržaje. Duhovnu pripravu u susjednoj župi u Našicama za sam blagdan predvodio je fra Goran Malenica, inače rodom iz Đurđenovca. U nedjelju, poslje večernje svete mise, sada već tradicionalno bio je održan i koncert učenika i nastavnika Osnovne glazbene škole "Kontesa Dora". Veliku svečanu misu sa euharistijskom procesijom kroz grad, predvodio je msgr. Antun Škvorčević, biskup požeški. Naime, na taj dan u župi i gradu, proslavljena je euharistijska postaja Našičkog dekanata sa ciljem priprave za Biskupijski euharistijski kongres koji će se održati 24. rujna 2017. godine u Požegi.

 

Molimo Gospodina za mnoge milosti za blagdan Sveca čiji nam je život nadahnuće za prave ideale i kršćanske vrijednosti, nadasve za život ispunjen čistom ljubavlju prema Bogu, bližnjima i siromasima. Našoj susjednoj župi, te gradu Našicama - kojemu pripadamo, čestitamo blagdan sv. Antuna Padovanskog, neka sve nas zagovara sv. Antun Padovanski! Svima koji nose ime ovoga sveca, blagoslovljen i sretan imendan!

 

 

Sveti Antune Padovanski - moli za nas!