Sveta Potvrda 2017

U petak, 12.5.2017. je bio velik dan za našu župu. Kroz sakrament Svete Potvrde ili Krizme svoju pripadnost Crkvi su potvrdili 42 mladih, koji su učenici 8. razreda osnovne škole iz Markovca Našičkog, Jelisavca, Vukojevaca, Breznice Našičke i Lađanske. Tim sakramentom su postali punopravni članovi Crkve.

Riječima „Primi pečat dara Duha Svetoga“, sakrament Svete Potvrde ove godine je podijelio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, uz prisutnost župnika Nedjeljka Androša, kapelana Maria Mazanika, ali i ostalih svećenika našičkog dekanata: vlč. Maria Cimbala - župnika župe Gospe Fatimske, Velimirovac; fra Josipa Grubišića - župnika župe Sv. Josipa, Đurđenovac; fra Zorana Bibića - župnika župe Sv. Antuna Padovanskog, Našice; vlč. Željka Benkovića - župnika župe Sv. Nikole Biskupa, Podgorač; vlč. Dražena Zrile - župnika župe Sv. Petra Apostola, Bokšić; vlč. Josipa Marića - župnika župe Sv. Ivana Krstitelja, Crnac. Biskupa je pratio i đakon Ivan Ereiz.

 

Na početku misnog slavlja, biskupa je u ime cijele župe pozdravio župnik Nedjeljko Androš, a potom su i predstavnici krizmanika Lea i Ivan uputili svoje riječi dobrodošlice. Biskup se zahvalio na lijepim riječima te je upitao krizmanike kako se osjećaju i jesu li se pripravljali za ovaj važan sakrament. Zanimalo ga je i jesu li dolazili na Sv. Mise i vjeronauke. Iako pomalo u tremi, krizmanici su potvrdno odgovorili, a izvješće s ispita znanja je podnio dekan našičkog dekanata - fra Zoran Bibić, koji se s krizmanicima susreo dan ranije, u četvrtak, 11.5.2017. kada je bila provjera znanja i spremnosti za pristupanje sakramentu Svete Potvrde. Dekan Zoran Bibić je pohvalio krizmanike i poručio kako su se dostojno pripravljali te su spremni primiti Duha Svetoga. Biskup Antun Škvorčević je bio zadovoljan izvješćem te je naglasio važnost molitve jer je to osobni odnos s Bogom.

 

 

SAŽETAK BISKUPOVE PROPOVIJEDI:


Biskup je propovijed započeo pojašnjavajući značenje „prijatelj“ i kako se postaje nečijim prijateljem. To se ne uči u školi, nego se rodilo kroz otvorenost duha kojim pristupamo prema drugoj osobi. Pojašnjava da se tako i Isus približio apostolima svojim duhom. Upitao je krizmanike zašto bismo mi trebali biti prijatelji Isusu i on nama, kada postoje mnogi drugi koji su nam možda zanimljiviji, kao npr. poznati pjevači. Isus nam treba biti najzanimljiviji jer je on jedini pobijedio smrt. Isus je imao najmoćnije sredstvo kojim je pobijedio smrt, a to je ljubav. U Ivanovom evanđelju Isus poručuje svojim učenicima: „U domu Oca mojega ima mnogo stanova“. Biskup pita zašto bismo trebali biti u Isusovom domu kada sami znamo graditi kuće i stanove? No, postoji razlika između kuće i doma. Kuća je samo građevina sa zidovima. Ako su ljudi u kući puni dobrote, razumijevanja, mira, pravednosti, radosti, tada ta kuća postaje domom. Sve te vrijednosti nisu materijalne, nego duhovne. Stoga, ako u našim kućama ponestane duha, nema domova. Radost ljubavi i mira ne možemo kupiti, nego možemo samo primiti kao dar Božji. Isus poručuje: „Ja sam put i istina i život“. Iako imamo raznih ciljeva u životu, Isus u nama želi ugraditi svoj navigator, tj. Duha Svetoga, koji nam šapće kroz savjest i druge načine da slijedimo pravi put. Biskup poručuje krizmanicima kako ih Isus želi uhvatiti za ruku i povesti svojim putem. Svatko od nas bi trebao reći da želi upravo takvu ruku i navigator za svoj život.
Biskup svoju propovijed završava spominjući se hrvatskog sveca Leopolda Mandića na čiji su spomendan krizmanici primali Duha Svetoga. Iako je Sv. Leopold Mandić bio nizak po stasu, on je izrastao u svome duhu do neba. Zbog toga ga pamtimo i danas slavimo.

 

Nakon propovijedi, biskup je pozvao sve krizmanike na sabranost i počeo moliti nad njima. Nakon molitve, krizmanici su zajedno sa svojim kumovima pojedinačno hodili prema oltaru kako bi primili sakrament Svete Potvrde. Biskup je poručio da se ne pjevaju pjesme kako bi svatko čuo izgovaranje imena svih 42 krizmanika. Tek po završetku podjele Svete Potvrde, zapjevao se himan „Dođi, Duše Presveti„. Dalje se nastavilo sa Sv. Misom prinosom darova.

 

Po završetku euharistijskog slavlja, biskup je čestitao krizmanicima, njihovim kumovima i roditeljima, ali i cijeloj župi. Poručio je krizmanicima kako su opečaćeni Kristovim Duhom te da ih je Krist ugradio u svoju živu Crkvu. Na kraju spominje kako se 24.9.2017. održava Treći biskupijski euharistijski kongres, a ove godine je i 20. obljetnica utemeljenja Požeške biskupije.

 


Krizmanici 2017.