Sveta Elizabeta Ugarska 2018

U subotu, 17. studenoga 2018., slavio se spomendan svete Elizabete Ugarske. Poznata i kao Elizabeta Tirinška, rođena je 1207. godine. Iako je po statusu bila ugarska princeza, predodređena za život na visokom položaju, sv. Elizabeta je vodila jednostavan život. Svoje molitve i brigu usmjeravala je prema siromašnima, nemoćnima i bolesnima. Udala se s 13 godina za tirinškog grofa Ludovika IV., koji je također bio pobožan i nije branio sv. Elizabeti da svoje bogatstvo troši na siromašne. Sveta Elizabeta je u braku rodila troje djece. Nakon smrti njezina muža, sv. Elizabeta se zaredila i postala redovnicom Trećega franjevačkog reda. I kao redovnica, nastavila se brinuti za siromašne i potrebite. Preminula je 1231. godine u svojoj 24. godini života. Papa Grgur IX. je samo četiri godine nakon njezine smrti proglašava svetom.

 

Umjetnici sv. Elizabetu Ugarsku prikazuju s ružama zbog zgode iz njezina života - jednog zimskog dana je sv. Elizabeta u pregači nosila kruh siromasima. Kada ju je susreo njezin muž i upitao što to ima pod plaštem, pomalo se prestrašila jer nije znala kako će joj muž reagirati. Raširila je pregaču, no umjesto kruha, u pregači su bile prelijepe ruže. Muž joj se tada nasmiješio i rekao da nastavi svojim putem.

 

Sveta Elizabeta Ugarska je zaštitnica siromaha, prosjaka, pekara, humanitarnih djelatnika, udovica, bolnica, krivo optuženih, ljudi u progonstvu i mladih supruga.

 

U Jelisavcu se povodom spomendana sv. Elizabete Ugarske održala sv. Misa u 10:00 sati, koju je predvodio župnik Nikola Legac. U svojoj propovijedi, župnik je naglasio kako je sv. Elizabeta primjer žene, majke i udovice. U Jelisavcu se po običaju sv. Elizabeta kao zaštitnica sela obilježava 8. srpnja, kada cijelo selo slavi kirvaj.