Sveta Barbara - mučenica i djevica

4. prosinca spomendan je Svete Barbare, svetice iz 3. stoljeća, jedne od glasnica u Došašću koja nam naviješta Božić – rođenje Isusovo. Sveta Barbara bila je djevica i mučeniuca, a živjela je od 273. godine do svog mučeništva 290. godine. Barbara je i jedna od 14 svetaca pomoćnika u nevolji, a njezino ime dolazi od grčkoga – barbarus, što znači stranac. Zaštitnica je vatrogasaca, rudara i dobre smrti, seljaci ju zazivaju za nevremena da ih zaštiti od groma i vatre, u ratovima Barbaru su u pomoć zvali i artiljerci, što je svakako vezano uz životopis ove svetice. Njene relikvije nalaze se u crkvi svetoga Vladimira u Kijevu, u Ukrajini. Vrlo je popularna u Rusiji, a po njoj je nazvan i cijeli jedan grad u Americi: Santa Barbara (Kalifornija). Niz je pučkih običaja u našemu narodu vezanih uz svetu Barbaru, pa se tako danas u nekim krajevima sije božićna pšenica, kao simbol plodnosti zemlje, u našim molitvama i za slijedeću godinu.

 

Prema legendi, Barbara bijaše kćerka Dioskorusa, bogatog trgovca i plemića u gradu Nikomediji u Maloj Aziji, lijepa, inteligentna i načitana. Kako je bila lijepa, čuvao ju je kao dragulj želeći je udati za bogatog prosca. Prije nego je otišao na dulje putovanje, zatvorio ju je u toranj s dva prozora. Kad se vratio, našao je na tornju probijen treći prozor, a na pragu njemu mrski znak križa. Barbara mu je hrabro priznala da je ona dala učiniti oboje: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje. Tajno je Barbara prešla na kršćanstvo. Otac koji je bio poganin, pobjesnio je od gnjeva i htio nju ubiti. Uspjela je na čudesan način pobjeći u planine, gdje se sakrivala dok je nije odao jedan pastir. Zatočili su je i mučili, no rane su svaki put čudesno zacjeljivale. Na kraju je osuđena na smrt. Po nalogu suda, njen otac osobno joj je odrubio glavu. Ubrzo nakon toga, pogodila ga je munja i umro je. Barbarina mučenička smrt dodatno potiče vjernike kao primjer prave vjere koja vječno cvate kao mlada i uvijek zelena livada.

 

Zanimljivo je da su svetu Barbaru za vrijeme ratova u pomoć zazivali artiljerci i to ne samo katolici već i protestanti, koji donekle zaziru od štovanja svetaca. Njezine uspomene nije nestalo ni u protestantskim zemljama kad je reformacija zbrisala spomen mnogih svetaca. U Americi postoji Red svete Barbare, vojno društvo artiljeraca. Na blagdan Svete Barbare u nekim krajevima sije se na tanjurić božićna pšenica, kao simbol plodnosti zemlje, u našim molitvama i za slijedeću godinu. U Njemačkoj primjerice na blagdan Svete Barbare odreže se grančica s trešnje, stavi u vodu i na toplo da procvjeta do Božića. Tako Sveta Barbara simbolizira proljeće usred zime, kao svetac uslijed svijeta svoju vjeru i predanost Bogu. Njena ljepota ovjekovječena je i u likovnoj umjetnosti, gdje je prikazana s mačem i kaležom u ruci te kulom ispod nogu.

 

 

 

Molitva svetoj Barbari za dobru smrt:

 

Sveta djevice Barbaro! Kad si svjedočila za svetu vjeru Isusovu svojom krvlju, onda ti je premilostivi Isus obećao da će oni koji te zazivaju u pomoć, biti oslobođeni od nagle i nepripravne smrti. Učini, dakle, pomoćnice moja, da se Isus spomene prolivene djevičanske krvi i žarke ljubavi tvoje te po dobrostivom obećanju svojem ne dopusti da duša moja izađe iz tijela prije nego se očisti pravom ispovijeđu i Presvetim se Oltarskim sakramentom okrijepi za put u vječnost! Amen!

 

 

 

Sveta Barbaro - moli za nas!