Sveta Ana 2022

U utorak, 26. srpnja 2022., proslavili smo spomendan sv. Joakima i sv. Ane - roditelja Blažene Djevice Marije.

 

Budući da je sv. Ana zaštitnica Lađanske, u našoj je župi taj dan bila svetkovina. Svečanu sv. Misu u Lađanskoj u 11:00 sati predvodio je župnik Patrik Alatić. Ususret toj svetkovini, u Lađanskoj je održana duhovna priprava - tri srijede sv. Ane. Sv. Mise bile su u 19:00 sati, a po završetku sv. Mise, molile su se litanije sv. Ane.

 

Župnik Patrik je pojasnio kako je sv. Ana zapravo naša nebeska baka jer je rodila Blaženu Djevicu Mariju koju slavimo kao našu nebesku majku. Iako o sv. Joakimu i sv. Ani ne znamo mnogo jer se ne spominju u Svetom pismu, možemo zaključiti da su bili posebni jer je upravo po njima Bog odredio da se rodi Blažena Djevica Marija - majka našega Spasitelja Isusa Krista. Kao što su djeca ogledalo svojih roditelja, tako je i Marija bila ogledalo sv. Joakima i sv. Ane. Stoga, iz Marijina života možemo doznati i o njezinim roditeljima. Zasigurno su bili pobožni, izvršavali Božji zakon, pomagali siromasima, ljubili Boga i svoje bližnje. Isus nas poziva da i mi tako činimo.

 

Po završetku sv. Mise, župnik Patrik je čestitao svetkovinu sv. Ane i zahvalio se svim bakama i djedovima na susretljivoj brizi prema mladima. Također se zahvalio svima na molitvi i pjesmi.

 


 

Župni suradnici iz Lađanske sa župnikom Patrikom (2022.)