Sveta Ana 2020

Spomendan sv. Joakima i Ane - roditelja Blažene Djevice Marije obilježen je 26. srpnja 2020. Sv. Joakim i Ana ne spominju se u Svetom pismu, ali spominju se u apokrifnom spisu iz 2. st. pod naslovom "Protoevanđelje sv. Jakova". Apokrifi su ranokršćanski pobožni spisi koji nisu uvršteni u Sveto pismo (Bibliju).

 

Prema protoevanđelju sv. Jakova, Joakim i Ana nisu mogli imati djece pa su molili Boga da im udijeli taj dar. Ime Joakim hebrejskog je porijekla i znači "Bog čini jakim". Joakim je kao bogat čovjek svoje prihode od zemlje dijelio na tri dijela – jedan dio za sirotinju, drugi dio je prikazivao Gospodinu kao žrtvu, a tek treći dio je ostavljao sebi i svojoj ženi Ani za život.

 

Unatoč pobožnom životu i stalnim molitvama, nisu imali djece, sve do duboke starosti, kada su im nade već ponestale. Biti blagoslovljen djecom je u ono vrijeme značilo imati posebnu Božju naklonost, ali isto tako svi oni koji nisu mogli imati djecu, smatrani su u društvu manje vrijednima, a od Boga ostavljenima. Upravo to je mučilo Joakima te je jednom prilikom, shrvan tugom, sa svojim stadom otišao u pustinju kako bi ondje u samoći oplakivao svoju sudbinu. No, jednoga mu se dana ukazao anđeo i rekao mu da će ga Bog blagosloviti djetetom. Potom se anđeo ukazao i Ani i navijestio isto. Obradovani tom viješću, obećali su Bogu da će dijete posvetiti u hramu.

 

Joakim se tijekom 40 dana povukao u pustinju da posti i moli ne bi li mu se Gospodin smilovao i dao dijete. Isto je kod kuće činila i njegova žena Ana. Ana je u poodmakloj dobi rodila djevojčicu – Mariju. Tako su, prema Jakovljevu protoevanđelju, Joakim i Ana dobili posebnu čast, odnosno, postali su roditelji Blaženoj Djevici Mariji, a djed i baka Isusu. Mariju su odgajali u svojoj kući do 3. godine života, a potom su ju, prema danom obećanju, odveli u hram gdje je ona bila sve do svoje 12. godine kada se zaručila za Josipa.

 

Svetoj se Ani u zagovor utječu žene željne poroda, trudnice, porodilje i majke općenito.

 

Ana je jedno od mnogih svetopisamskih imena vrlo raširenih u svijetu. U izvornom hebrejskom i u grčkom jeziku glasi Hannah i znači ljupkost, milost. Izvedenica tog imena ima mnogo: Ane, Anica, Ančica, Anika, Anka, Ankica, Anita, Anuša, Nuša, Hana...

 

Ove godine je spomendan sv. Joakima i Ane bio u nedjelju (17. nedjelja kroz godinu). Budući da nedjelja ima prvenstvo nad spomendanima, slavila se nedjelja kao Dan Gospodnji. No, spomendan se može slaviti i kao svetkovina kada je riječ o zaštitniku/zaštitnici mjesta.

 

Iz toga razloga, u našoj župi je u nedjelju, 26. srpnja 2020., bila svetkovina jer je sv. Ana zaštitnica Lađanske i filijalne crkve u Lađanskoj. Svečana sv. Misa je bila u 11:00 sati koju je predvodio vlč. Marijan Pavelić - pastoralni suradnik u našoj župi. Sv. Misa se održala na vanjskom prostoru kraj crkve u Lađanskoj gdje su se okupili vjernici iz Lađanske, ali i iz ostatka župe.

 

Vlč. Marijan je napomenuo kako o sv. Ani ne znamo mnogo, ali sigurno znamo da su sv. Ana i sv. Joakim od Boga primili neizmjernu milost kako bi bili roditelji Blaženoj Djevici Mariji - Isusovoj i našoj nebeskoj majci, i baka i djed Isusu - Spasitelju svijeta.

 

Prigodne liturgijske pjesme na misnom slavlju je pjevao zbor iz Lađanske, a svirali su Gabriel Bračko i Tara Vukoja.

 

Župnik Nikola se pridružio nakon misnog slavlja na zajedničkoj fotografiji pjevača, ministranata i župnih suradnika iz Lađanske.