Prvopričesnici i potvrđenici naše župe 2014.

Kao kruna ovogodišnjeg vjeronauka, odnosno župne kateheze, u našoj župi su podijeljeni sakramenti prve svete Pričesti i svete Potvrde. Naši su se vjeroučenici pripremali za svete sakramente ne samo ove godine bliže priprave, već je ona započela prvim sakramentom uvođenja u kršćanski život, tj. Krštenjem. Nastavili su je sa svojim prvim vjeroučiteljima - roditeljima, koji bi bili prvi svjedoci vjere svojoj djeci kršćanskim životom i radom, molitvom i primanjem sv. sakramenata. Od krštenja u brizi za duše uvijek su tu duhovni oci - svećenici. Na putu odrastanja u vjeri u školskoj dobi pomažu djeci i mladima vjeroučitelji i katehete.

 

Kandidati za prvu sv. Pričest na vjeronaučnim susretima u kapelama svojih naselja upoznavali su svoju crkvu gdje je prisutan Isus u Presvetom oltarskom sakramentu. Učili su bitno o Bogu, Božjim pravilima za život i kršćanskoj vjeri te se molitvom i sudjelovanjem u sv. misama pripremali za sakrament prve sv. Ispovijedi kako bi u svoja čista srca primili Sina Božjeg u prvoj sv. Pričesti.

U tjednu prije primanja svetih sakramenata prvopričesnicima su se pridružili i roditelji i drugi vjernici u molitvi i sv. misi za prvopričesnike.

Nakon što su pristupili Euharistijskom stolu, više je prvopričesnika odlučilo ostati u blizini oltara i služiti Bogu, svećeniku i Božjem narodu kao ministranti. Bravo za njih i neka budu ustrajni!

 

Od primanja prve sv. Pričesti do primanja sv. Potvrde obično proteče pet godina pa tu možemo vidjeti kako je izgledalo slavlje prve sv. Pričesti ovogodišnjih potvrđenika ili krizmanika.

 

U bližoj pripravi se s našim kandidatima za sv. Potvrdu na vjeronaučnim susretima nastojalo obnoviti i proširiti spoznaje o kršćanskoj vjeri i pokazati njihovo značenje za život čovjeka, posebice mladoga. Uz to, molitvom i sv. misom, valjalo je pripremiti i svoje srce za milost dara Duha Svetoga pogotovo sada na kraju osmoljetke. Valja moliti za dar mudrosti da im Bog pokaže pravi put kroz život i dar jakosti da ustraju na tom putu te ostvare ono najbolje što Bog ima za njih te tako budu sretni oni i svi oko njih, sada i u vječnosti.

 

Podsjetimo se tko je bio krizmanik prije onih istih pet godina.

 

Bilo je, Bogu hvala, i nekoliko primjera da je u jednoj obitelji bio jedan prvopričesnik i jedan potvrđenik.

Ove je godine značajniji broj vjeroučenika sa Srdelovca, od trećeg razreda osnovne škole pa do srednje škole, koje je župnik - prečasni Branko Šipura pripremao za sakramente kršćanske inicijacije. U nedjelju, 18. svibnja je tako pristupilo sakramentu Krštenja šestero vjeroučenika, prvoj sv. Pričesti njih desetero, a sv. Potvrdi, 2. svibnja, njih dvoje. Tako se dogodilo da je nekoliko članova iste obitelji primilo sakramente istoga dana.

 

Valja dodati da su na svečani dan primanja prve sv. Pričesti i sv. Potvrde, svetom slavlju u župnoj crkvi i filijalnim crkvama po naseljima župe, bile vjeroučiteljice Anita Zavada, Mirta Rilko, Ana Mari Kuncinam, Ančica Bolanča i Nikola Bernat, učiteljice te ravnateljice dviju škola Zlatka Zahirović i Ljerka Ćorković koja je bila na prvopričesničkim misnim slavljima u Lađanskoj, Breznici Našičkoj i Jelisavcu te na potvrđeničkom slavlju u Markovcu Našičkom. U tom lijepom i važnom trenutku došle su podržati svoje učenike.