Prva sv. Pričest 2014

 

 

Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije. Sveta pričest je sakrament u kojem pod prilikama kruha i vina primamo pravo tijelo i pravu krv Isusa Krista. Taj je sakrament ustanovio Krist Gospodin na Posljednjoj večeri.

 

 

 

 

Dana 4. svibnja 2014. godine, u našoj župnoj crkvi 17-tero dječice je primilo sakramenat Prve Svete Pričesti, koji je podijelio velečasni Žarko Turuk, župni vikar, ujedno i vjeroučitelj, koji je pripremao dječicu za taj posebni dan. Održano je svečano misno slavlje, u kojem su sudjelovala i sama dječica, svojim recitacijama i pjesmicama, koje su na kraju svete mise otpjevali, na slovačkom jeziku. Kroz svetu misu, Božju riječ su naviještale nastavnice, koje su pomno djecu u školi pripremale, za dan Prve Svete Pričesti, kako recitacijama, tako i vjeronaukom, te pjesmom. Njima su se pri naviještanju Božje riječi pridružili ministranti, te predstavnica roditelja svih prvopričesnika, koja je na koncu misnog slavlja izrekla i zahvalu.

 

Na samome kraju svete mise, djeca su zahvalila se kako svojim roditeljima, tako i svojim nastavnicama, velečasnom Žarku, zboru, ministrantima te ostalom Božjem narodu, dvjema pjesmicama na slovačkom jeziku, kojima su poručile: „Bog te voli i ja te volim i tako to treba biti.“ Nakon zahvale prvopričesnika, uslijedila je i zahvala nastavnicima, te prigodni darak buketić cvijeća – buketić zahvale, vjeroučiteljici Aniti Zavadi, učiteljici Zdravki Peić, nastavnici slovačkog jezika Ani Marošević, te ravnateljici OŠ kralja Tomislava Vlatki Zahirović, što su obradovale djecu svojim dolaskom, na njihov veliki dan – dan Prve Svete Pričesti, te što su i oni jednim dijelom zaslužni za to, uz roditelje, svećenike i druge ljude u životu te dječice, kakvi će ljudi ta djeca biti u budućnosti. Zahvala i maleni darak nije zaobišao ni velečasnog Žarka Turuka, vjeroučitelja, koji je najviše truda i vremena uložio u vjeronauk i nauk Crkve, da bi se ta dječica dobro pripremila za dan svoje Prve Svete Pričesti. Na poklon je dobio sliku poznatog slikara iz Orahovice, sliku Svetog pape Ivana Pavla II., koji je prije nekoliko dana, postavljen na pijadestal Crkve. Na koncu svega, ovaj svečani dan obilježen je i zajedničkom fotografijom prvopričesnika, zajedno sa velečasnim i učiteljicama.

 

Podjela sakramenta Prve sv. Pričesti za prvopričesnike iz Jelisavca, Breznice Našičke i Lađanske je bila u nedjelju, 11. svibnja 2014., a za prvopričesnike iz Vukojevaca je bila u nedjelju, 18. svibnja 2014.

 


 

Prva sv. Pričest 2014 - Markovac Našički (4. svibnja 2014.)

 

 

 


 

Prva sv. Pričest 2014 - Jelisavac (11. svibnja 2014.)

 

 

 


 

Prva sv. Pričest 2014 - Breznica Našička (11. svibnja 2014.)

 

 

 


 

Prva sv. Pričest 2014 - Lađanska (11. svibnja 2014.)

 

 

 


 

Prva sv. Pričest 2014 - Vukojevci (18. svibnja 2014.)

 

 

 


 

Prva sv. Pričest 2014 - Vukojevci-Srdelovac (18. svibnja 2014.)