Proslava nebeske zaštitnice Jelisavca

Mještani Jelisavca, filijale naše župe, proslavili su svoju nebesku zaštitnicu sv. Elizabetu Ugarsku, prema starom običaju 8. srpnja. Svečanu svetu misu predvodio je i propovijedao vlč. Dražen Zrile, župnik Župe sv. Petra Apostola u Bokšiću. Uz njega su euharistiju suslavili vlč. Josip Kresić, naš župnik prečasni Branko Šipura i župni vikar vlč. Žarko Turuk, a sudjelovali su brojni Jelisavčani i njihovi gosti.

 

Sv. Elizabeta, hrvatsko-ugarska princeza rođena na sjeveru Ugarske, pretpostavlja se u današnjoj Bratislavi - glavnom gradu Slovačke, prikladno je odabrana za nebesku zaštitnicu Slovaka doseljenih u Jelisavac. Osim tih povijesnih veza, ona tako lijepo povezuje slovački i hrvatski narod u ispovijedanju kršćanske vjere.

 

Vlč. Dražen Zrile je lijepo i toplo prikazao život sv. Elizabete, od njena djetinjstva, mladosti pa sve do rane smrti u dobi od dvadeset četiri godine. U tako malo vremena živjela je za Krista, posvetila se svom mužu i djeci, skrbila i razdala bogatstvo za mnoge siromašne i bolesne. Samo četiri godine nakon smrti proglašena je svetom. Propovjednik je sv. Elizabetu dao za uzor djevojkama i ženama pozivajući ih da ne podlegnu negativnoj slici  žene kakva se danas često prikazuje u filmovima i u TV sapunicama. Nakon propovijedi smo se pomolili za žene i muževe, za majke, očeve i djecu, za naše obitelji i Crkvu, a znakovito je pod sv. misom krštena djevojčica Leona Kanđera.