Proslava blagdana svetog Marka Evanđeliste

Danas 25. travnja 2014. godine, proslavljen je zaštitnik naše župe sv. Marko Evanđelist, svečanim misnim slavljem, kojeg je u koncelebraciji sedam svećenika, našičkog dekanata, predvodio velečasni Stjepan Vuk, župnik župe Podgorač.  

 

U propovijedi je vlč. Vuk naglasio je kako trebamo u svojemu životu odvojiti vremena za Sveto Pismo, kako bismo živjeli po njemu, onaj tko u svome životu nezna odvojiti vremena za Božju Riječ, ne može po njoj ni živjeti, jer Sotona vreba, napada onoga koji se udaljava od dragoga Boga, pokušava uništiti onu slobodu koju nam je dao Krist! Ako ne možemo odvojiti vremena za Božju Riječ, kako ćemo moći onda odvojiti vremena za Dobro u našemu životu. Napomenuo je kako ne bismo trebali posrnuti sa svime što nudi ovaj svijet, ne smijemo dopustiti da se nama upravlja kao strojevima, onako kako drugi žele, da ne budemo zarobljeni grijesima i „trendovima“, onime što je „in“ u našem društvu, jer u većini slučajeva to nije dobro.  Iz života svetoga Marka ne znamo sve detalje i u kategorijama današnjeg razmišljanja on zasigurno ne spada među poznate i slavne. No, Bog ga je ipak izabrao za promicatelja Njegove riječi, te ga je na koncu proslavio kao pisca najstarijeg i najjasnijeg evanđelja. Iako je prvenstveno prikaz Isusova života, to evanđelje za nas ima oslobađajuću i ozdravljujuću ulogu. Marko nam prikazuje raspetog, poniženog i patničkog Isusa koji nam po svojoj muci donosi spasenje. Ovu tajnu vjere pozvani smo utkati i u naše živote kroz lakše podnošenje svakodnevnih tegoba, strahova i dvojbi.

 

Na kraju misnog slavlja, župnik prečasni Branko Šipura, zahvalio je na zajedništvu svećenicima, župljanima i gostima. Uputio je riječi zahvale svima koji su pomogli u organizaciji proslave. Blagoslovio je pripravljeno žito, a tako i sva ona mjesta, na koja ćemo to žito odložiti, naša žitna polja, bašte, te zazvao Božji blagoslov na sve nas.

 

U župnoj crkvi ujutro je održana rana sveta misa u 8h, te velika sveta misa u 11h, sa blagoslovom žita, kojoj su prisustvovali ministranti, pjevači, folkloraši, te ostali Božji puk. Prije samog dana proslave zaštitnika župe, održana je trodnevnica priprave za proslavu. Služene su svete mise, koje su predvodili župnik prečasni Branko Šipura, te župni vikar velečasni Žarko Turuk, koji su kroz propovijedi puku Božjem približili Božju riječ, te održali kratke kateheze u sklopu propovijedi.

 

„Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi, pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu!?

Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom.“

(Prva Ivanova poslanica 3, 17 - 18)