Proslava 15 godina župe s biskupom

15 godina postojanja naše župe svečano smo proslavili u nedjelju, 13. listopada 2019. Iako smo 15. godišnjicu već proslavili u nedjelju, 28. travnja 2019., zajedno s proslavom 140 godina od dolaska Slovaka u Markovac Našički i 140 godina mjesta Markovac Našički, ovoga puta razlog za ponovno slavlje je bio dolazak našeg požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića u našu župu.

 

Svečano misno slavlje započelo je u 11:00 sati kratkom procesijom oko župne crkve. U prepunoj župnoj crkvi okupili su se vjernici iz svih mjesta naše župe, a na poseban način misno slavlje su uveličali članovi svih udruga i društava s područja naše župe. Uz sve zborove naše župe, misno slavlje su glazbom dodatno uljepšali tamburaši iz Jelisavca.

 

Uz biskupa Antuna i župnika Nikolu, nazočni su bili svećenici: fra Zoran Bibić - župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama i dekan našičkog dekanata, vlč. Patrik Alatić - župnik župe Gospe Fatimske u Velimirovcu, vlč. Marijan Pavelić - pastoralni suradnik u našoj župi i u župi u Velimirovcu. Budući da je bila nedjelja, ostali pozvani svećenici nisu mogli biti nazočni jer su imali sv. Misu u svojoj župi, no proslavi su se pridružili po završetku sv. Mise. S biskupom je došao i novozaređeni đakon Matej Siluković.

 

Na početku misnog slavlja, župnik Nikola pozdravio je biskupa Antuna, svećenike i okupljene vjernike iz naše župe. Spomenuo je kako smo ove godine proslavili 140 godina od dolaska Slovaka u Markovac Našički i 140 godina mjesta Markovac Našički te 130 godina od dolaska Slovaka u Jelisavac i 130 godina mjesta Jelisavac. U ime vjernika naše župe, obratila se gđa. Branka Baksa - predsjednica Matice Slovačke u Markovcu Našičkom, tajnica Saveza Slovaka u Hrvatskoj, članica Savjeta za nacionalne manjine u Hrvatskoj, gradska vijećnica Grada Našica. Pozdravila je biskupa sa željom da se ugodno osjeća u našoj župi. Poklon biskupu (sliku obnovljene kapelice sv. Marka Evanđelista u Markovcu Našičkom) uručili su Mario Dudjak i Margareta Paulić - članovi Slovačke kulturno-umjetničke udruge „Franjo Strapač“ iz Markovca Našičkog.

 

Biskup se zahvalio na pozdravima dobrodošlice i poklonu te rekao kako mu je drago da s nama može zahvaliti Bogu na 15 godina postojanja naše župe. Predložio je da se prisjetimo odluke o osnivanju naše župe, stoga je vlč. Marijan pročitao ulomak iz Dekreta o osnutku Župe sv. Marka Evanđelista Markovac Našički iz 2004. godine.

 

Biskup je u propovijedi pozvao sve okupljene vjernike da preispitaju sebe kao članove župe i Crkve, svoj život i pripadnost Isusu Kristu. Naglasio je kako Crkva nije neka društvena organizacija u kojoj ljudi ostvaruju svoje ciljeve, nego je ona Božje djelo koja se temelji na ljubavi, poniznošću, trpljenjem i smrću na križu Isusa Krista. Upozorio je kako nikada svoje ljudske interese i okvire življenja ne smijemo staviti ispred Božje Crkve kako ne bi došlo do podjela. Biskup je na kraju propovijedi zahvalio svima koji svojom suradnjom od početaka rade na dobrobiti župe i njezinih članova.

 

Po završetku misnog slavlja, biskup Antun nam je poželio još mnogo slavlja i okupljanja u zajedništvu. Nakon primljenog blagoslova i pjesme, slavlje je nastavljeno u dvorištu iza župne crkve gdje su bila poslužena razna peciva, kolači i tradicionalna slovačka jela poput polesnjaka i korbačika. Vrijedne članice Matice Slovačke i Slovačke kulturno-umjetničke udruge „Franjo Strapač“ s pečenjem polesnjaka su počele i prije početka sv. Mise. Biskup je probao ponuđene delikatese i pohvalio sve domaćice za doprinos ovome slavlju.

 

Zahvaljujemo se biskupu Antunu na dolasku u našu župu, župniku Nikoli što ga je pozvao te svima koji su sudjelovali u organizaciji ove velike proslave!