Proslava 100 godina kapelice sv. Ilije proroka u Vukojevcima

U subotu, 20. srpnja 2019., Crkva je proslavila svetog Iliju proroka - zaštitnika Bosne i Hercegovine te Đakovačko-osječke nadbiskupije. Sv. Ilija prorok najpoznatiji je svetac prorok kojega štuju kršćani, Židovi i muslimani. Živio je u 9. stoljeću prije Krista. Prema Svetom pismu, Ilija nije umro, nego je uznesen na nebo - "Podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima". U pučkom vjerovanju, sv. Ilija zapovijeda gromovima i kiši pa se zato naziva i Ilija gromovnik, a štiti od oluje, groma i vatre.

 

Mnogi vjernici su se zavjetovali sv. Iliji da njihova mjesta očuva od zla vremena. Zavjetovali su se i Vukojevčani te 1919. godine podigli kapelicu posvećenu sv. Iliji. Za to je najviše bila zaslužna mještanka Mara Abramović. Njoj u spomen je podignuta spomen-ploča i smještena u kapelicu na kojoj piše:
„Mara Abramović rođena Lukić (1849.-1931.) potaknuta pobožnim snovima i dobrotom vjernika vukojevačkog kraja dala sagraditi 1919. godine ovu kapelicu svetom Iliji u čast-zaštitniku od zla vremena.“

 

Iako je kapelica sagrađena 1919. godine, Isusov križ je postavljen 1861., a nalazi se odmah kraj kapelice. Veliko stablo stvara hlad oko križa pa je mjesto kraj križa omiljeno brojim vjernicima koji se ondje dolaze pomoliti, osobito u vrućim ljetnim danima.

 

Ove godine je jubilarna 100. obljetnica od izgradnje kapelice sv. Ilije u Vukojevcima. Kao župi, 2019. godina nam je donijela velike obljetnice - prvo smo proslavili 15 godina postojanja naše župe, 140 godina od dolaska Slovaka u Markovac Našički te 140 godina mjesta Markovca Našičkog. Zatim smo proslavili 130 godina od dolaska Slovaka u Jelisavac i 130 godina mjesta Jelisavac.

 

I ovu veliku obljetnicu smo svečano proslavili. Mnogi vjernici su hodočastili pješice do kapelice. Na livadi kraj kapelice se skupilo nekoliko stotina ljudi, među kojima predstavnici brojnih udruga.

 

Svečana sv. Misa je bila kod kapelice u 11:00 sati koju je predvodio župnik Nikola Legac, uz koncelebraciju dvojice svećenika: vlč. Željka Benkovića - župnika u župi sv. Nikole Biskupa u Podgoraču te fra Franje Tomaševića - franjevca u župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Uz ministrante, sv. Misi su prisustvovali i dvojica markovačkih bogoslova - Marko Gerendaj i Nikola Cingel. Mješoviti zbor je pjevao tijekom cijelog misnog slavlja.

 

Pri kraju sv. Mise, župnik Nikola je blagoslovio kip sv. Ilije proroka koji se čuva u kapelici. Blagoslovljena je voda kojom je župnik Nikola poškropio okupljene vjernike. Također, po već starom običaju, blagoslovljena su i sva prijevozna sredstva, vozači i putnici. Okupljeni vjernici su imali priliku ponijeti blagoslovljenu vodu svojim kućama.

 

Nakon sv. Mise, poslužen je svečani ručak za domaćine i goste u prostorijama DVD-a Vukojevci gdje se zajedništvo i veselje nastavilo. Grupa svirača se pobrinula da zabave i veselja ne nedostaje.

 

Velika zahvala svima uključenima u organizaciju ove povijesne obljetnice, ponajprije mještanima Vukojevaca, zatim Mjesnom odboru Vukojevci na čelu s gosp. Draženom Ganzbergerom i DVD-u Vukojevci. Hvala i Gradu Našicama na financijskoj potpori i hvala ostalim sponzorima. Pohvaljujemo i sve uključene u uređenje kapelice, oltara, križa i okoliša oko kapelice - doista je bilo uredno i primjereno ovako velikoj proslavi.

 

 

Vidimo se opet za 100 godina!  :)