Prikazan film o bl. Giuseppeu Puglisiu

U subotu,  na blagdan Marije Pomoćnice kršćana,  zaštitnice katoličkog reda salezijanaca,  koji se posebno brinu o pastoralu mladih, prikazan je nakon mise u našoj župnoj crkvi, igrani film temeljen na istinitom događaju - Alla Luce Del Sole. Film govori o svećeniku don Giuseppeu Puglisiu koji je rođen 15. rujna 1937. godine u rodnom Palermu na Siciliji gdje je djelovao kao župnik i posebno skrbio za djecu i mlade. Sklanjajući mlade s opasnih ulica i lošeg načina života, našao se na meti mafije koja ga je pokušala prvo podmititi, a kada nije uspjelo, onda i silom zastrašiti da odustane od svoga djelovanja...

Na kraju ga i ubijaju na njegov 56. rođendan - 1993. godine, a njegovo mučeništvo pretrpljeno radi mržnje prema vjeri bilo je okrunjeno proglašenjem blaženim 25. svibnja 2013. godine. Dan poslije beatifikacije Puglisia, papa Franjo je izjavio:

„Don Puglisi je bio jedan izuzetan svećenik, posvećen posebno pastoralu mladih. Odgajajući djecu po življenom evanđelju, otimao ih je kriminalnom podzemlju koje je ga je nastojalo poraziti i na kraju ga ubilo. Ustvari, ipak je on pobijedio s uskrslim Kristom“.
 

Na njegovom grobu u Palermu izrezbarene su riječi:
„Nitko nema veću ljubav od ove: da tko život svoj položi za prijatelje svoje“ (Ivan 15, 13)

Poslije je njegovo tijelo prenešeno u katedralu Palerma gdje mu na spomeniku piše:
„Ako zrno pšenično ne padne u zemlju i ne umre, ostane za se samo. Ako li umre, mnogo roda rodi.“ (Ivan 12, 24)


Okupljeni vjernici su pozorno gledali film i ganuti ustrajnošću u vjeri do smrti don Giuseppea, poželjeli su da imaju mogućnost gledati slične filmove o životu i djelima protkanim kršćanskom vjerom.