Preminuo vlč. Mato Tokić

U utorak, 7. listopada 2014. u Virovitičkoj bolnici, u 78. godini života i 52. godini svećeništva, preminuo je vlč. Mato Tokić - umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. Sprovod će biti u četvrtak, 9. listopada u 15 sati na mjesnom groblju u Slatini, a nakon toga Sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Sv. Josipa u Slatini koju će predvoditi biskup Antun Škvorčević.

 

Vlč. Mato Tokić rođen je 1. srpnja 1937. u Tetima, župa Derventa. Osnovnu školu pohađao je u Derventi, srednju u Zagrebu, a teologiju u Đakovu, gdje je 29. lipnja 1963. zaređen za svećenika. Vlč. Tokić došao je u Hrvatsku kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine u vrijeme Domovinskog rata te našao utočište u slatinskom kraju. Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić imenovao ga je župnikom u Gradini, a nakon utemeljenja Požeške biskupije, biskup Antun Škvorčević imenovao ga je za župnika u Bokšiću. Na blagdan sv. Petra i Pavla 2o13. godine, proslavio je svoju zlatnu misu, na kojoj su u prinosnom daru članova njegove obitelji bili kruh i vino, 50  ruža  u  znak  50  godina  služenja Gospodinu, kalež i misno ruho te gruda derventske zemlje i slika oltara  derventske crkve. U Požeškoj biskupiji vršio je službu upravitelja župe Gradina i Bokšić gdje je razriješen službe i umirovljen 2013. godine. U ovm župama vlč. Mato je revno pastoralno djelovao, iskazao svoju zauzetost u obnovi i izgradnji novih crkvenih objekata, među kojima je i župni stan u Bokšiću.

 

 

Kako je sprovod u četvrtak u 15 sati, na kojemu će biti prisutan i naš župnik, neće biti sv. Mise u Markovcu Našičkome u 18 sati.