Predstavljanje knjige Umijeće ljubavi - Chiare Lubich

Dana 21.11.2014. godine, nakon večernje sv. Mise, u  našoj župskoj crkvi  predstavljen je Pokret fokolara i knjiga „UMIJEĆE LJUBAVI“ autorice Chiare Lubich. Pored župnika vlč. Branka Šipure i naših župljana ovom predstavljanju su prisustvovali i gosti iz Zagreba, Križevaca, Osijeka, Đakova, Belišća i Donjeg Miholjca.

 

Prije nego li je samu knjigu predstavio mons. Josip Klarić, župnik župe Kaptol, na samom početku programa prisutni su čuli nekoliko riječi o samoj autorici i o pokretu čija je ona utemeljiteljica. Chiara Lubich rođena je u Trentu u sjevernoj Italiji gdje je kao mlada djevojka godine 1943. Započela Pokret fokolara, danas proširen po cijelome svijetu. Preminula je 2008. godine ostavivši za sobom bogatu duhovnu baštinu od koje živi njezino Djelo – Pokret fokolara danas proširen po cijelome svijetu a koji je u Hrvatsku stigao šezdesetih godina. Ovaj Pokret zajedno sa svim pozitivnim snagama u Crkvi i svijetu želi doprinijeti ostvarivanju Isusove molitve: Da svi budu jedno. Više o tome se moglo saznati iz kratkog videa, koji je bio prikazan.

 

Prisutni su čuli i o tome kako je na samim počecima Pokreta fokolara, još 1960. godine  nastala i izdavačka djelatnost kako bi osobe koje su na prvim susretima u Italiji došle u dodoir s karizmom jedinstva ostale povezane da se u njima ne bi ugasio žar za življenjem Evanđelja. Danas časopis izlazi u 37 izdanja a jedno od njih je i hrvatski Novi svijet koji je počeo izlaziti prije točno 50 godina. Upravo je izdavačku djelatnost sama Chiara nazvala prvim djelom Pokreta fokolara a koje je bitno da bi se prenijela baština karizme jedinstva. Za nju, koja je posjedovala umijeće komuniciranja i prakticirala ga prodorno i jasno, komunikacija treba biti čin ljubavi koji donosi istinu, otvara dijalogu i stvara zajedništvo. I upravo je DIJALOG  riječ koja najbolje izražava časopis „NOVI SVIJET“. Baš kao što je i načelo prisupa članova Pokreta svakoj osobi bez razlike dijalog - što znači uspostaviti odnos razumijevanja, ljubiti drugoga bez predrasuda, nastojeći naći nešto pozitivno i to istaknuti, poistovjetiti se s njim, upravo vidjeti Isusa u drugome, jer i On se poistovjetio sa svakim čovjekom. Prof. Zdenko Horvat izabrao je nekoliko članaka iz nedavno objavljenog broj te citirao pojedine dijelove što je na prisutne, koji su slušali s velikom pozornošću,  ostavilo snažan dojam.  

 

U istoj atmosferi, Terezija Horvat - ravnateljica Dječjeg vrtića „ZRAKA SUNCA“ iz Križevaca progovorila je o principima rada njihovog vrtića i pojasnila „KOCKU  LJUBAVI“ koju svakodnevno baca, pored djece, i osoblje vrtića. Na ovoj kocki nalaze se ispisane točke ove duhovnosti koje djeca upijaju i prave „činove ljubavi“ tj.dobra djela koja si komuniciraju da bi bili poticaj jedni drugima. Ova kocka preko djece ulazi i u njihove obitelji. I po ovom kratkom predstavljanju vidi se kako nije čudo da je Chiari, među brojnim priznanjima, dodjeljeno i priznaje iz pedagogoije.

 

Predstavljanje knjige UMIJEĆE LJUBAVI pripalo je mons. Klariću koji je s puno poštovanja prema autorici progovorio o dubini koju ova knjiga posjeduje citirajući pojedine djelove. Dotaknuo se svih poglavlja po nazivima: BOG JE LJUBAV, LJUBITI SVE, LJUBITI PRVI, LJUBITI BLIŽNJEGA KAO SAMOG SEBE, POISTOVJETITI SE, LJUBITI ISUSA U SVAKOME, UZAJAMNA LJUBAV te USKRSLI MEĐU NAMA.  Po predstavljanju Chiarinih misli o ljubavi, prisutni su mogli razumjeti da je ova knjiga jedan recept koji nam je korisno svakodnevno uzeti u ruke jer svaka misao - kraća ili duža može voditi naše korake putem koji je naš Stvoritelj zamislio za nas. Program je tekao i uz pjesme koje su obogatile ovu večer a koje je izabrao „mlađi“ župski zbog pod vodstvom oguljaša  Ivice Škofa.

 

Na kraju su prisutni imali prigodu nabaviti knjigu UMIJEĆE LJUBAVI,  KOCKA LJUBAVI  i druge ali i zaustaviti se, porazgovarati i okrijepiti se.

 

                                                                                                                      Pavica Sajfert