Posjet zavičajnom muzeju i franjevačkoj crkvi u Našicama

U subotu, 23.2.2019., biblijska skupina naše župe zajedno s ostalim župljanima pohodila je zavičajni muzej u Našicama (dvorac obitelji Pejačević) i franjevačku crkvu. U zavičajnom muzeju nas je dočekala ravnateljica muzeja - Silvija Lučevnjak, prof. komparativne književnosti i povijesti umjetnosti i dipl. knjižničarka. Kroz njeno stručno vodstvo, upoznali smo se s mnogim znamenitostima vezanim za obitelj Pejačević i njihov život u Našicama u 19. i 20. stoljeću. U muzeju su sačuvani značajni materijali s područja našičkog kraja što čini bogatu kulturno-povijesnu i prirodoslovnu baštinu grada Našica.

 

Po završetku obilaska zavičajnog muzeja i perivoja oko dvorca, uputili smo se prema franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog. Ondje nas je dočekao našički župnik i gvardijan - fra Zoran Bibić. Od njega smo čuli mnogo toga o povijesti franjevačke crkve i samostana, kao i djelovanju franjevaca u našičkom kraju. U prostoru crkve, tj. samostana, obišli smo samostansku knjižnicu koja posjeduje veliku kolekciju starih i vrijednih knjiga. Pregledali smo i stalnu izložbu "Blago našičkih franjevaca". Našička franjevačka crkva, zajedno sa svojim samostanom i knjižnicom, proglašena je zaštićenim kulturnim dobrom.

 

Posjet zavičajnom muzeju i franjevačkoj crkvi je svima bio vrlo zanimljiv i poučan. Još jednom smo se mogli uvjeriti kako Našice doista sadrži veliko duhovno i materijalno blago. Hvala našem župniku Nikoli Legcu na ideji za posjet, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno ravnateljici zavičajnog muzeja - Silviji Lučevnjak i našičkom župniku - fra Zoranu Bibiću na svoj stručnosti i strpljivosti kroz cijeli posjet. Naravno, hvala i dragome Bogu na lijepome danu i što nam je omogućio ovaj posjet i ugodno druženje.