Početak adventa 2019

Prvom danom u prosincu, u nedjelju, ušli smo u novu liturgijsku godinu - vrijeme došašća ili adventa (lat. adventus = dolazak). U tome razdoblju se pripravljamo za blagdan Božića - rođenje, odnosno dolazak Isusa Krista na svijet. Koristi se liturgijsko ruho ljubičaste boje. U došašću izrađujemo adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u došašću.

 

Paljenje prve adventske svijeće označava početak adventa. To smo učinili i u našoj župi. Prije početka sv. Mise u 11:00 sati, župnik Nikola je pozvao vjernike da se okupe ispred župne crkve kako bi zajednički blagoslovili adventski vijenac i upalili prvu adventsku svijeću. Nakon što je prva adventska svijeća upaljena, uputili smo se u crkvu, a župnik Nikola je započeo svetu Misu.

 

Na prvu nedjelju došašća su u župi predstavljeni kandidati za sv. Potvrdu (Krizmu) koji će se kroz nekoliko mjeseci pripremati za primanje dara Duha Svetoga.

 

Početkom adventa počinju i sv. Mise zornice. U našoj će župi zornice biti svaki dan od ponedjeljka do subote u župnoj crkvi u 06:00 sati, a u filijalama prema rasporedu navedenom u župnom listiću. Bdijmo i pripravimo svoja srca za dolazak Isusa Krista.