Pobožnost prvih petaka

Pobožnost prvog petka u mjesecu zauzela je u katoličkom svijetu našega vremena neslućene razmjere. Prvi petak je za milijune vjernika postao mali blagdan Srca Isusova, blagdan duše i mjesečna duhovna obnova. Ljubav prema Presvetomu Srcu Isusovu, posve naravno, potiče i u našemu srcu želju i nastojanje da svoje srce uskladimo s njegovim Srcem. Time pobožnost Srcu Isusovu postaje najuzvišenija i najdjelotvornija škola kršćanskoga posvećenja i svetosti. To je ujedno i glavni plod te pobožnosti. Uz taj nadnaravni plod pobožnosti obvezao se Spasitelj da će štovatelje svoga Presvetog Srca obasuti i s mnogim drugim nadnaravnim i naravnim milostima.

 

Pobožnost prvih petaka je pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu u kojoj članovi Crkve svakoga prvog petka u mjesecu slave Euharistiju i primaju svetu pričest. Prema obećanjima koja je Isus, kako se tvrdi, dao sv. Margareti Alacoque, oni koji obave tu pobožnost devet uzastopnih mjeseci, dobivaju posebne milosti. Isusovo obećanje sv. Margareti glasi:“ Obećajem ti u preobilnosti milosrđa Srca moga da će njegova svemoguća ljubav udijeliti svim koji se pričeste svakoga prvog petka tijekom devet mjeseci uzastopce milost konačne ustrajnosti, da neće umrijeti u mojoj nemilosti, da će primiti svete sakramente, te će im moje Srce biti sigurno utočište u posljednjoj uri života“.

 

U našoj župi pobožnost prvih petaka započela je 4. listopada prošle godine, a završila je 7. lipnja, svečanom svetom misom, koju je predvodio župnik vlč. Branko Šipura, te klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i blagoslovom. Prije svete mise, te tijekom svete mise, narod je imao priliku i milost pomiriti se s Bogom i Crkvom u sakramentu sv. ispovijedi, pri kojoj su vlč. Dražen Zrile, vlč. Josip Kresić, te župni vikar vlč. Žarko Turuk, bili na raspolaganju. Ovo je bio zadnji prvi petak, uoči Presvetog Srca Isusova, kojega uskoro slavimo.

 

 

"Slatko Srce mog Isusa! Daj da te ljubim sve to više."